Szinte csak mutatóban terem itthon szilva

Tavaly alig több, mint hétezer hektárról 27 ezer tonna szilvát takarítottak be Magyarországon, ami az elmúlt húsz év legalacsonyabb termése volt. Szakértők szerint idén az előző évi gyenge kínálat után nagyobb termés várható – írja piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet. Európában is folyamatosan csökken a betakarított mennyiség.

A friss szilva kivitele 1,4–7,6 ezer tonna között mozgott az elmúlt három évben – idézte a KSH adatait az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az export főleg Németországba irányul, ahol Spanyolországot és Olaszországot követően a harmadik helyet foglalja el Magyarország a beszállító országok rangsorában.

A Magyarországra importált friss szilva mennyisége 0,94–1,52 ezer tonna között alakult az elmúlt három évben. A 2020. évi rekordgyenge termés következtében a friss szilva külkereskedelmi egyenlege a korábbi évektől eltérően pozitívról negatívra változott, a szilvabehozatal és az export szinte megegyezett: az előbbi 1,44 ezer, a kivitel pedig 1,43 ezer tonna volt. Az idei év első hét hónapjában 13 százalékkal kevesebb szilva érkezett az országba (döntően Spanyolországból), mint az előző esztendő azonos időszakában, 599 tonna volt a behozott mennyiség.

Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi szezon idején a hazai mellett folyamatosan jelen volt az importszilva is.

A belföldi szilva a 27. héten jelent meg a piacon átlagosan 450 forintos kilogrammonkénti termelői áron. A szilva termelői ára (393 forint per kilogramm) megegyezett a 27–40. héten az elmúlt év azonos időszakának átlagárával.
Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a szilva termőterülete csökkenő tendenciát mutat, 154 ezer hektár volt 2020-ban, míg az ezredforduló idején 220 ezer hektár. A betakarított termés mennyisége 2020-ban 25 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 1,29 millió tonnára. Az unió legnagyobb szilvatermelő tagországa Románia 464 ezer tonnával, az itt termett szilva többsége ipari célú feldolgozásra kerül. Franciaország exportja 190 ezer, Olaszországé 156 ezer, Spanyolországé 153 ezer tonna volt 2020-ban.

Németországban a Destatis szerint idén a kedvezőtlen időjárás, elsősorban a késő tavaszi fagyok miatt 27 százalékkal kevesebb, 37 ezer tonna szilvát takaríthatnak be, szemben a tavalyi 47 ezer tonnával, ami megfelelt az előző tíz év átlagának. Az országban 4200 hektáron termesztenek szilvát, a legjelentősebb körzet Baden-Württemberg (1800 hektár), amelyet Rajna-vidék–Pfalz követ (900 hektár).

Szerbiában az éves szilvatermés 430–580 ezer tonna között ingadozott az elmúlt három évben (Eurostat), az idén a fagykárok miatt várhatóan kevesebb szilvát takarítanak be. A Lengyelországi Statisztikai Hivatal (GUS) becslése szerint Lengyelország szilvatermése 10 százalékkal nőhet az idén az egy évvel ezelőttihez képest, 110 ezer tonna várható. Ukrajnában az elmúlt években nőtt a szilvaültetvények területe, idén bőséges volt a termés, rekordalacsony árak alakultak ki, szemben a 2020. évi magas árakkal: 2021. október 8-án kilogrammonként 0,3 USD, egy évvel korábban 0,53 USD (East-fruit.com).

Az Eurostat adatai szerint az EU belső piacán a friss szilva legnagyobb exportőre Spanyolország volt 2020-ban, majd Hollandia és Olaszország következett a sorban, míg a vezető importőr Németország volt. Az unió külkereskedelmi egyenlege friss szilva tekintetében negatívra változott 2020-ban: 55,7 ezer tonna export állt szemben 92,9 ezer tonna importtal.

Az Európai Unióba szállított friss szilva mennyisége 36 százalékkal bővült 2021 első fél évében az egy évvel korábbihoz képest, 48,6 ezer tonnára.

A közösség határain kívülről a Dél-afrikai Köztársaságból 83 százalékkal több (37,1 ezer tonna), míg Chiléből 29 százalékkal kevesebb (9,3 ezer tonna) szilva érkezett.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink