Súlyos károkat okoznak a lepkék hernyói a káposztáskertekben

Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Szakony Attila
A bagolylepke és a káposztalepke hernyói, októberben elején főleg a káposztafélékben okozhatnak súlyos kárt. Minél nagyobbak, annál jobb az étvágyuk, gyakran a teljes levélzetet lerágják a növényekről.

A nyárból megmaradt, legtovább kitartó növényi kártevők a poloskák és a bagolylepkék lárvái – mutat rá cikkében a Baon.hu. Ez idő tájt is sok gondot okoznak a kertészeknek.

– A legtöbb gyümölcskártevő rajzása véget ért, ez idő tájt a nyugati dióburok fúrólégy lárvái is bábozódásra készülnek. Ezért a lombbal együtt érdemes megsemmisíteni a lehullott, megfeketedett használhatatlan gyümölcsöt mielőtt a lárvák befészkelik magukat a talajba. Ezzel szemben a zöldséges kertekben még intenzíven táplálkoznak a lombon és a talajszinten a bagolylepke és a káposztalepke hernyói. Minél nagyobbak, annál jobb az étvágyuk, gyakran a teljes levélzetet lerágják a növényekről. Október elején főleg a káposztafélékben okozhatnak súlyos kárt. A talajszinten élő vetési bagolylepke hernyója, a mocskos pajor a növények gyökérnyakát rágja. Ezért ahol hervadást látunk, biztosra vehetjük, hogy a hernyók pusztítanak – mondta Szabó Balázs nagykőrösi növényvédelmi mérnök.

A hőmérséklet csökkenésével a poloskák zöme, egyebek közt a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska megkezdte vándorlását a téli telelőhelyekre. De még most is okoznak a termesztőknek bosszúságot.

– Gyakran találkozhatunk ezekkel a rovarokkal a szőlőfürtök bogyói között is. Bűzös váladékukkal kellemetlen ízűvé válik a termés és a must is. Lárváik még táplálkoznak, majd csak az első fagyok által pusztulnak el. Az említett kártevők ellen a Decis Mega, Deltam, Steward 30 DF, Mospilan, Karate Zeon, Cyperkill nevű növényvédő szereket ajánlom-mondta a szakember.

Szerző: Miklay Jenő

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink