Újra itt a poloskainvázió, veszélyben a növények is

Megjelentek a kertekben is a poloskák, amelyek nagy kárt okoznak: főleg a növények virágát, termését eszik, ezzel elvonják a fejlődéshez szükséges tápanyagokat.

Kárt tesznek a szőlőben, az almában, a körtében, de a petrezselyemben, sárgarépában, paradicsomban és paprikában is – mutatta a szoljon. hu tudósítójának szolnoki kiskertjében Demény István. A gyönyörűen gondozott növényeket ellepték a poloskák, a kellemetlen rovarok mindenben kárt tesznek.

Mivel szúró szájszervével felsérti a termés külsejét, könnyebben megtámadják a növényt a kórokozók. Ráadásul nehezen irtható, mert a kiskertben már ehető gyümölcsök, zöldségek vannak, így a permetezés csak akkor jöhetne szóba, ha napokig nem nyúlnánk a terméshez. Ezt pedig nem szívesen teszem – mondta a kerttulajdonos.

A poloskák egyéb módon is kárt okoznak a kertekben, ugyanis képesek átlyukasztani a növények szövetét, majd kiszívják az alatta lévő lágyabb részek nedveit. Főleg a növények virágát, termését eszik, ezzel elvonják a növények fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Emiatt a virágkezdemény elhal, a virágzat egy része lehull, a növény nem, vagy lényegesen kevesebb termést ad.

A poloskainvázió hat-nyolc éve minden ősszel jelentkezik. Az inváziót két faj, a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska okozza. Ezek külföldről kerültek Magyarországra növényi szállítmánnyal. A magyarországi létfeltételek kedvezőek számukra, így megtelepedtek, és szaporodnak. Év közben kertészetekben, parkok, ligetek fáin élnek. Az ősz közeledtével telelőhelyet keresve jelennek meg emberlakta helyeken, és az első fagyokat követően tűnnek majd el.

A mezőgazdaságban növényvédő szerekkel lehet védekezni a poloskák ellen. Lakások esetében a leghatásosabb védelmet a jól záró nyílászárók és szúnyoghálók adhatják. Ha ennek ellenére mégis bejut a lakásba a poloska, porszívóval érdemes befogni – tájékoztatta a hírportált a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Idén az úgynevezett csipkéspoloskáról is szólnak a hírek, ami rokonaival ellentétben már csípni is képes. A csipkéspoloska nem új faj hazánkban. Európában is régről ismert, mindenhol, ahol platánfák vannak, jelen van ez a kártevő. Az utóbbi években bekövetkezett tömeges felszaporodásukhoz a klímaváltozás járult hozzá – válaszolta a szoljon.hu ezzel kapcsolatos kérdésére a megyei kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink