Ötmilliárdos forgalom várható kiskerti vetőmagokból

Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap
A becslések szerint a tasakos vetőmagfajtákból az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben.

A házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az ezer fajtát – mondta Pavelka Árpád, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács zöldség szekciójának tagja. A terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak, míg az aprómagvak közül a petrezselymek és a sárgarépa fajták fogynak legnagyobb mennyiségben. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények – kapor, bazsalikom, metélőhagyma – iránt.

Az elmúlt években a világjárvány alatt a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15 százalékkal emelkedett annak köszönhetően, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon és igyekeztek kertjük művelésével is többet foglalkozni. A mostani szezonra

ez a trend sajnálatos módon visszaesni látszik, az eladott mennyiség évente 3-5 százalékkal csökken.

Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul.