Megjelent a tavaszi kalászos vetőmagok tájékoztató ára

Elgendő mennyiségű és jó minőségű tavaszi kalászos vetőmag áll rendelkezésre – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT). A szervezet közzétette a tájékoztató árat a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab vetőmagokra.

Jelentősen emelkedett a tavaszi árpa szaporítóterülete, az előző évihez képest mintegy 27 százalékos növekedés eredményeként a hétezer tonnát is meghaladta a tényleges termés, és a várható fémzárolt mennyiség biztosítani tudja az akár 100 százalékos felújítási szintet is. Perczel Péter, a VSZT Kalászos és Nagymagvú Hüvelyes Növények Szekcióbizottságának elnöke szerint a jelenlegi alacsony gabonapiaci árak ugyanakkor nem kedveznek a fémzárolt vetőmag használatnak. Pedig a piacképes minőségi árualap előállításának, a nyomon követhetőség biztosításának egyik, nagyon fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata.

Az év végén a tavaszi kalászos vetőmag iránti keresletet tovább csökkentette az őszi kultúrák elhúzódó betakarítása és az őszi talajmunkák csúszása is.

Tovább erősödött az a tendencia, hogy a tavaszi árpa fajtákat ősszel vetették el, ezzel párhuzamosan fokozódó igény van azokra a fajtákra, melyek ősszel és tavasszal egyaránt vethetőek. A vetőmagszaporítások termésátlaga jelentősen meghaladta a tavalyi eredményeket, a feldolgozott vetőmagok minősége általánosságban jó.

A zab vetőmagszaporító területe esetében kis mértékben haladta meg a 700 hektárt, innen 2200 tonna körüli fémzárolt vetőmaggal számol a VSZT. Az ókészletek mennyisége az előző évek szintjén alakul, vetőmagminőségi problémákra nem kell számítani, a zabvetőmag-készletek is elegendőek lesznek.

A várható piaci körülmények figyelembevételével a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen nettó 157 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a VSZT – közölte Polgár Gábor, a szervezet ügyvezető igazgatója. Ez zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

A szekcióbizottság szerint a tájékoztató ár meghirdetése mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával kapcsolatos termékpálya szereplőinek, hogy a vetőmaggal való foglalatosság olyan szükséges tevékenység, mely a biológiai alapok folyamatos biztosításával nélkülözhetetlen eszköze a mezőgazdasági termelésnek, s ezen keresztül a végfelhasználók érdekeit szolgálja. A tájékoztató ár fontos jelzés a vetőmag-szaporítók felé, hogy készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű vetőmagkészletet.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink