Nő a miniuborka iránti kereslet Európában

Forrás: MW-archív
Világszerte egyre nő az uborka fogyasztása, amivel párhuzamosan megkezdődött a termék diverzifikációja is, és a piacon megjelentek a kisebb méretű termékek is.

A miniuborka térhósítására jó példa az Enza Zaden által forgalmazott EasyQ miniuborka, mely 80-150 gramm közötti méretével ideális kisebb családok vagy akár egyszemélyes háztartások számára is – írja a FruitVeB honlapja. Ennek az uborkafélének az ötlete az Egyesült Államokban született 5-6 évvel ezelőtt, és azóta Európában is egyre többet adnak el belőle. Kezdetben az értékesítés bővülését elsősorban a közel-keleti fogyasztók fűtötték, de az egyre növekvő igények miatt az utóbbi két évben az európai termelés is felfutott, a termék már gyakran jelenik meg az európai szupermarketek polcain.

A 2019/2020-as szezonban a miniuborka értékesített mennyisége 27, euróban kifejezett forgalma pedig 34 százalékkal nőtt Németországban. Jelenleg intenzív reklámkampány folyik az Egyesült Királyságban, ahol a termék ideális kiegészítője lehet a kisebb szendvicseknek. Angliában ugyanis (sok szupermarket árul szeletelt, fóliába csomagolt hagyományos kígyóuborkát, de a fogyasztók egyre kevésbé keresik a műanyag csomagolású termékeket, ami előnyös lehet az EasyQ piaci térnyerése szempontjából).

A miniuborkák legjelentősebb európai termesztője az Almeriában működő Ecoinver, mely a teljes európai termelés 40 százalékát adja, és tavaly MiniGu néven saját márkával léptek piacra. Ismael Segura, az Ecoinver vezérigazgatója szerint kezdetben nehéz volt bevezetni a piacra ezt a terméket, és eleinte nem is vontak be nagyobb kiskereskedelmi láncokat, lépésről-lépésre haladtak, de a forgalom fokozatosan nőtt, és négy év alatt már eljutottak odáig, hogy lassan az európai termelés felét ők adják. Segura szerint a miniuborkát termesztő gazdák elégedettek, mivel

a nagy mennyiségben előállított kígyóuborkával szemben ennél a terméknél nincsenek nagy áringadozások.

Ezért is döntöttek idén a MiniGu márka bevezetése mellett, és hamarosan az organikus, azaz a bio változat is kapható lesz.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink