Kevesebb ipari paradicsom terem az idén

Forrás: Univer facebook
Csaknem egymillió tonnával csökkentette globális ipari paradicsom termés-előrejelzését a WPTC. Magyarországon 100 ezer tonnás termés várható.

A WPTC (World Processing Tomato Council) június 3-án kiadott előrejelzésében 38,8 millió tonnás globális termést prognosztizál a 2022-es évre, ami csaknem egymillió tonnával kevesebb, minta márciusban kiadott első becslés, ráadásul főleg az ukrajnai helyzet miatt az is bizonytalan, hogy a csökkentett mennyiséget sikerül-e majd betakarítani. A WPTC márciusban még 2 százalékos éves növekedést becsült, ám

az új prognózisban szereplő globális termésadat már valamivel alacsonyabb, mint a 2021-es volumen.

Az európai termelőkre vonatkozó előrejelzésében a WPTC leírja, hogy Magyarországon a kiültetések április vége és május 25. között gyakorlatilag befejeződtek, csak kisebb területeken maradtak el a munkálatokkal esőzések miatt. A helyrevetéses területeken (a teljes terület 30-35 százaléka) május végén viharos szelek okoztak kisebb károkat, de a 2022-es évre vonatkozó 100 ezer tonnás prognózist továbbra is fenntartja a WPTC.

Franciaországban március végén kezdődtek a kiültetések, és június elejére végeztek is a munkálatokkal. A betakarítás előreláthatóan a szokásosnál korábban fog kezdődni, a márciusi 170 ezer tonnás előrejelzést a WPTC 155-160 ezer tonnára csökkentette.

Görögországban a kiültetés befejeződött, a WPTC termésbecslése nem változott, várhatóan 380 ezer tonna körül alakul majd a betakarított mennyiség.

Voltak ugyan melegebb napok, de hőhullámot Portugáliában nem tapasztaltak, ezért az állományok állapota jónak mondható. A tavalyinál kisebb termőterület várható, de a csökkenés nem lesz számottevő. A WPTC 1,45 millió tonnás betakarított mennyiséget prognosztizál.

Olaszország északi régiójában jelenleg a kiültetések 92 százalékánál tartanak, de június közepére mindenhol végeznek. A végleges termőterületet ekkor lehet megmondani, de minden bizonnyal csökkenni fog az előző évhez képest. A májusi 30 Celsius fok feletti hőmérsékletek jelentősen meggyorsították az állományok fejlődését, ezért úgy néz ki, hogy a betakarítás a szokásosnál egy héttel korábban, július 20. környékén megkezdődhet. A WPTC előrejelzése az északi régióra 2,75 millió tonna (2021-ben még 3,1 millió tonnát dolgoztak fel).

Délen a termelők és a feldolgozók között már született egy megállapodás a minőségi követelményekről és a felvásárlási szabályokról, de az árról még nem sikerült megállapodni. A szerződéseket június 15-ig kell aláírni a termeléshez kötött támogatások miatt, ezért még 15-e előtt várható, hogy az árakról is megegyezés születik.

A terület a tavalyihoz képest biztosan csökken, különösen Foggia környékén, ahol nagy számban alternatív kultúrák termesztésére tértek át a gazdák.

A WPTC előrejelzése 2,65 millió tonna a déli régióra, Olaszország egészére pedig 5,4 millió tonna (nem változott a márciusi prognózis adataihoz képest).

Spanyolországban a végső idei termőterület még nem ismert. Jelenleg még 2,5 millió tonnás termést becsül a WPTC, de könnyen lehet, hogy ezt a számot majd lefelé kell módosítani.

Oroszországban a mostani politikai és háború körülmények között nehéz biztosat mondani. Egyrészt a kiültetés 80 százalékával már végeztek, az időjárás is kegyes volt idáig, ezért nem lenne ok változtatni a 600 ezer tonnás előrejelzésen. Másrészt viszont már most kezdenek látszódni az izoláció hatásai: hiányosak a vetőmag-készletek, nincs elegendő gép, alkatrész, szakember, növényvédő szer és műtrágya sem.

Ukrajnában a háborús körülmények között egyes helyeken folyik ugyan a kiültetés, de az idei termés mennyiségét legfeljebb 200 ezer tonnára becsüli a WPTC.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink