Kevesebb a szamóca, nagy a hullámzás az árakban

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország
Bár kevesebb a szamóca, az árak a tavalyihoz képest érdemben nem változtak annak ellenére sem, hogy az inputananyagok jelentősen megdrágultak az idén – írja szamócapiaci összefoglalójában a FruitVeB.

Május második hetében már látszik, hogy az elmúlt hét 25 Celsius feletti csúcshőmérsékletű napjai közelebb hozták a szabadföldi szamóca szedésének kezdetét. Ez azt jelenti, hogy várhatóan már május 20-22. körül jelentős mennyiségben találkozhatunk szabadföldi terméssel a piacokon. A fóliás termesztők már a korai fajták vége felé járnak, a legnépszerűbb Clery lecsengő fázisban van, míg a Joly és az Asia idénye a közepe táján tart. A fóliás állomány betakarításának utolsó szakasza ezért várhatóan valamennyire mégis össze fog csúszni a szabadföldi áru megjelenésével, várhatóan 7-10 napos közös időszak várható.

A szabadföldi szamócát jó egy hét múlva Szeged környékén kezdik szedni először, majd Lajosmizse körzete, aztán a Nyírség és Somogy következik.

A nagybani piacokon gyorsan változó árakkal találkozhatnak a termelők, a hazai termesztésű szamóca termelői ára mindig attól függ, hogy mennyi áru van az adott piacon. Egyik szélsőértékként az 1600 Ft/kg (8000 Ft/5 kg-os kiszerelés) környéki ár említhető a „nagy” (körülbelül 2,5 cm feletti) szamóca esetében, és 1200 Ft/kg körül a „kis” szamócánál, de az adott piacon levő áru bőségétől függően előfordul, hogy rövid ideig 1000 Ft/kg alatti árba is beleszaladhat a termelő. Mivel szombat esténként nincs nagybani piac, ez különösen a vasárnapi és hétfői árut érintheti, amikor két napi szedés kerül a piacra. Ezt a volatilitást csak azok a termelők tudják elkerülni, akik a nagy kiskereskedelmi láncokkal kötöttek hosszú távú szerződéseket (ezt általában külön kötik a fóliás és a szabadföldi termésre).

Ezzel szemben május közepén a magyar termésű szamóca fogyasztói ára a 2000-2500 Ft/kg közötti sávban mozog, függetlenül attól, hogy milyen áron szerezte be a viszonteladó.

A tavalyinál érezhetően kevesebb hazai szamóca van a piacon,

ami egyrészt annak köszönhető, hogy a virágzáskor kedvezőtlenek voltak a körülmények, másrészt a februári szélviharok sok fóliát megrongáltak. Lajosmizse térségéből lokális pontzivatarok okozta jégkárokról is beszámoltak a termelők, de az egész termőkörzetet károsító időjárási esemény nem történt. Bár kevesebb a szamóca, az árak a tavalyihoz képest érdemben nem változtak annak ellenére sem, hogy az inputananyagok jelentősen megdrágultak az idén. A változatlan áron értékesített kisebb árualap és a megugró termelési költségek miatt a termelők kilátásai a tavalyinál mindenképpen borúsabbak.

A szezon előre haladtával az import mennyisége folyamatosan csökken, és lassan az ára is egy magasságba kerül a magyar tételekkel (jellemzően 1200 Ft/kg körüli készletekkel lehet találkozni). Spanyolországban és Görögországban hamarosan túl meleg lesz, így a belföldi piacon az innen származó termés már nem fog megjelenni nagy tételben. A lengyel szamóca várhatóan június elején-közepén érkezik, addig túlnyomórészt a magyar áru dominál majd a piacokon.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink