Jön a marokkói paradicsom

Fotó: Peter Boer / Bloomberg via Getty Images
Marokkó foglalhatja el a drága áram és gáz miatt a termelésüket visszafogó holland paradicsomtermelők helyét az európai piacon.

A megugró energiaárak miatt Hollandiában jelentősen visszafogják a pótlólagos megvilágítást igénylő hajtatott zöldségek termelését, a fűtést igénylő termesztés volumene pedig még inkább csökken. Ez hatalmas lehetőség a marokkói termékek számára – nyilatkozta Ruud Zwinkels, az EFP International importőr cég elnöke.

A VG, FruitVeB-re hivatkozó cikke szerint a holland paradicsom-, paprika- és uborkaárak történelmi magasságokba emelkedtek, ami a most beinduló marokkói szezon számára igencsak kapóra jön. „Példaként említhetem, hogy a 10 × 500 grammos cherry paradicsomot jelenleg 14 euróért lehet értékesíteni – bár ez nem lenne szabad, hogy elvakítsa az embereket, tekintettel arra, hogy a szállítás, a raklapok és a csomagolás költségei is jelentősen emelkedtek” – mondta Zwinkels.

Az EFP másik szakértője, Danitsja Mulder szerint nem lesz gond a marokkói termékek elérhetőségével: „Az EFP tizenkét éve kiváló kapcsolatokat ápol Marokkóval, jó és rossz időszakokban egyaránt kiálltunk egymás mellett, és bizton állíthatom, hogy mind a minőség, mind a stabil kínálat tekintetében jó évnek nézünk elébe. Ez a teljes, októbertől májusig tartó marokkói idényre igaz. Mégis, nagy bizonytalanság fog uralkodni Hollandiában, de ez más eredetű: a fogyasztók egyszerűen nem tudnak néhány euróval sem többet fizetni a termékekért, miközben üzemanyag- és rezsiszámláik is folyamatosan növekednek. Csak remélni tudom, hogy nem alakul ki vákuum a költségek és az értékesítési árak között. Nem hiszem, hogy fogyasztóink teljesen elfordulnának a zöldségektől és gyümölcsöktől, azt azonban mondhatják, hogy kicsit ritkábban fogyasztják majd ezeket a termékeket.”

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink