Hosszú szezont várnak és a tavalyi termés dupláját remélik a kajszitermelők

Forrás: Getty Images
Más kultúrákhoz hasonlóan idén a klímaváltozás hatására korábban kezdődött és tovább tarthat a kajszibarack szezonja, a tavalyi duplája lehet a termés. Magyarországon jelenleg 1731 termelő foglalkozik kajszibarack termesztésével, összesen 4938 hektáron.

A tavalyihoz képest kétszeres mennyiségű termésre és hosszú szezonra is számíthatnak idén a kajszibarack-termesztők – mondta Nagy István agrárminiszter. Idén a klímaváltozás hatására korábban kezdődött, és tovább tarthat a gyümölcs szezonja: május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, és a gazdák átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak.

A miniszter elmondta: Magyarországon 1731 termelő foglalkozik kajszibarack termesztésével, összesen 4938 hektáron. Az elmúlt években a termőterület is jelentős növekedést mutatott, ami a kultúra növekvő népszerűségét és gazdasági jelentőségét is jelzi – ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy a kajszibarack termesztése sokszínűsége miatt fontos része a magyar mezőgazdaságnak.

Azon dolgozunk, hogy a termelők minél stabilabb feltételek között növelhessék terméshozamukat, és megfelelő támogatást kapjanak a fejlesztéseikhez 7

– hangsúlyozta.

Az Agrárminisztérium az új közös agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki a kajszibarack-termesztők számára, amely legalább 50 százalékos, de maximum 65 százalékos forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit. Ezek a támogatások a csemete megvásárlásától kezdve egészen a feldolgozott késztermék előállításáig terjednek – emlékeztetett Nagy István.

A kormány továbbra is elkötelezett a kajszibarack termesztésének és feldolgozásának támogatása mellett, azért, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképesebbé váljon a nemzetközi piacon – tette hozzá. A kajszibarack frissen fogyasztva kiváló antioxidáns-forrás, magas a béta-karotin-, valamint az A-, C- és E-vitamin-tartalma, emellett fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és általános egészségünk fenntartásában. Érdemes tehát fogyasztani, érdemes vásárolni, most van itt a szezonja – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink