Fóliahiány nehezítheti majd az újjáépítést

Forrás: Facebook
Gyűjti az információkat a hétvégi viharos szél okozta károkról a FruitVeb. Az első jelzések szerint főként a hidegfóliákban keletkeztek károk, amelyekre valószínűleg csak csekély arányban lehet biztosításuk a gazdálkodóknak.

Egyelőre az információkat gyűjti a fóliás kertészeteket ért hétvégi viharkárokról a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A termelőkön kívül a fóliafogalmazókkal és a fóliát építő cégekkel is felvették a kapcsolatot, csakúgy, mint a biztosítókkal, mert hozzájuk is érkeznek be az információk – mondta megkeresésünkre Gubacsi Zoltán, a szervezet alelnöke. A biztosításokkal kapcsolatban ugyanakkor elmondta, hogy üvegházakra gyakoribb a biztosítás, a fóliaházakra szigorúbbak a feltételek, és csupán egy-két társaságnál lehet szerződést kötni. Így valószínű, hogy kevés a biztosított fóliaház. Az agrárkárenyhítési alap esetleges kifizetéseiről az alelnök annyit tudott mondani, hogy 2017 otóberében volt egy hasonló szélviharkár, akkor pedig egy decemberi rendelet alapján a de minimis keretből igényelhettek támogatást a károsultak, négyzetméterenként legfeljebb 2000 forintos mértékig.

Az eddigi hírek alapján a kár országos, Győr-Moson-Sopron megyétől a fóliakertészetekkel leginkább érintett dél-alföldi területekig a szél mindenütt megrongálta a fóliákat. A szél elsősorban a hidegfóliákban okozott kárt és a fóliaborítást vitte el, a fóliaházak szerkezetében kevesebb a kár. A pontos adatok hiányáéban egyelőre az valószínűsíthető, hogy a csupán néhány éves, jól összerakott hidegfóliák nem károsodtak. Ugyanez lehet igaz a fűtött fóliaházakra, amelyek erősebb szerkezetűek a hidegfóliáknál.

A hidegfóliák alatt ebben az időszakban már vannak vetemények, így viharos szél a kiültetett salátákban, gyökérzöldségekben és káposztafélékben is kárt okozott.

Valószínűleg problémát jelent majd az újjáépítésben, hogy fóliát kellene vásárolni, de az ekkora mennyiségben nem fog rendelkezésre állni, ennyi fólia nincs készleten. A fóliatermő terület egyébként összesen mintegy 3 ezer hektár Magyarországon.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink