A spárga Európában és Ázsiában őshonos növény, vad változatát már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották. Tudatosan termeszteni a XV-XVI. század körül kezdték, üzemi termesztése pedig csak a XX. század elejére alakult ki.
A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a „spárgasípot” fogyasztjuk („asparagos” görögül fiatal hajtást (is) jelent), ami lehet fehér vagy zöld. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 cm-t is naponta, tehát gyakran kell szedni és mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. A spárgát szedés vagy vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, szükség esetén nedves ruhába csavarva, egy-két napig hűtőszekrényben eltartható.
A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű (enyhén lilás lehet a fejnél), egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
Az előkészítést úgy kezdjük, hogy a síp alsó végéből 2-3 cm-t vágjunk le, mert ez az alsó rész általában túl rostos. Ezután a fehér spárgát hosszában éles késsel vagy zöldséghámozóval meg kell hámozni, a fej alól kiindulva (a fejet nem kell, az mindig zsenge). A zöld spárgát nem kell hámozni, legfeljebb az alsó részét, ezután mehet a főzővízbe. Az enyhén sós-cukros vízben kis lángon, lefedve főzzük a spárgát, a zöldet kb. 5 percig, a fehéret kicsit tovább, 8-10 percig. A spárgát lehet még vajon párolni, sőt Spanyolországban grillezni is szokták, számtalan recept található az interneten vagy szakácskönyvekben.
Ezen a spárgán érdemes rágódni
2019. április 25. – Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van.
Amikor egy ötletből történet születik – az MFB a vállalkozói út biztos társa A Magyar Fejlesztési Bank évtizedek óta ezen történeteknek emberközeli és értékalapú partnereként szolgál.
Iparjogvédelem nélkül ma nincs versenyképesség Az üzenet egyértelmű: a szellemi tulajdon a versenyképesség egyik legfontosabb záloga. Aki komolyan gondolja az innovációt, annak komolyan kell vennie az iparjogvédelmet is.
Ezek az űrkutatás legizgalmasabb fejleményei (x) Kihívások, fejlesztések, közép- és hosszú távú célok – a 2025-ös MVM Future Talks talk show keretében szakértők járták körül az asztronautika jelenét és jövőjét.
Építőipari BIM modellek a költségtervezésben A BIM modellezés használata lassan elvárás lesz az építőiparban, bár kevesen értenek hozzá igazán magas szinten.
Mégsem működik a pénzügyi örökmozgó – hiába a bitcoin-hegyek, befuccsolni látszik a rendhagyó stratégia Áldást jelentettek a kriptopiac számára azok a vállalatok, melyek feltankoltak bitcoinból és más tokenekből.
Kiderült, hol nézhetjük jövőre a Forma-1-et: aláírták a szerződést A megállapodásoknak köszönhetően a szabadedzések is képernyőre kerülnek.