A spárga Európában és Ázsiában őshonos növény, vad változatát már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották. Tudatosan termeszteni a XV-XVI. század körül kezdték, üzemi termesztése pedig csak a XX. század elejére alakult ki.
A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a „spárgasípot” fogyasztjuk („asparagos” görögül fiatal hajtást (is) jelent), ami lehet fehér vagy zöld. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 cm-t is naponta, tehát gyakran kell szedni és mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. A spárgát szedés vagy vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, szükség esetén nedves ruhába csavarva, egy-két napig hűtőszekrényben eltartható.
A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű (enyhén lilás lehet a fejnél), egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
Az előkészítést úgy kezdjük, hogy a síp alsó végéből 2-3 cm-t vágjunk le, mert ez az alsó rész általában túl rostos. Ezután a fehér spárgát hosszában éles késsel vagy zöldséghámozóval meg kell hámozni, a fej alól kiindulva (a fejet nem kell, az mindig zsenge). A zöld spárgát nem kell hámozni, legfeljebb az alsó részét, ezután mehet a főzővízbe. Az enyhén sós-cukros vízben kis lángon, lefedve főzzük a spárgát, a zöldet kb. 5 percig, a fehéret kicsit tovább, 8-10 percig. A spárgát lehet még vajon párolni, sőt Spanyolországban grillezni is szokták, számtalan recept található az interneten vagy szakácskönyvekben.
Ezen a spárgán érdemes rágódni


2019. április 25. – Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van.
Orbán Viktor megérkezett az EU-csúcsra: közreadták az első brüsszeli fotókat a magyar konvojról
Hiába tart reggel óta az uniós csúcs Brüsszelben, Orbán Viktor eddig azon nem tudott részt venni.
Putyin először szólalt meg a budapesti békecsúcs elhalasztásáról: eddig nem ismert részleteket árult el – ez következik most
Vlagyimir Putyin szerint nem Moszkva, hanem Washington vetette fel Magyarországot helyszínként az orosz-amerikai csúcstalálkozóhoz.
Ez most betalált Putyinnak: Kína azonnal faképnél hagyja, nem vesz több orosz olajat tengeri úton – óriási bajban a Kreml
India is visszafogja a kereskedelmet, így Moszkva két legnagyobb vevője egyszerre fordul el tőle – ami újabb árhullámot indíthat a globális olajpiacon.
Újabb fordulat a Fradi-szurkolók botrányában: mégis átjutott ezer magyar az osztrák határon, ott lesznek a stadionban – Szijjártó Péter most nekik üzent
Korábban úgy tűnt, nem lesznek Fradi-szurkolók a meccsen.
Orbán Viktor máris eredményt hirdetett, mennyien voltak a Békemeneten és a Tisza vonulásán – fotókon hasonlította össze a tömeget
Az egyik a Békemenetet mutatja, a másik a Tisza rendezvényét.
Nagyon csúnya üzemanyagár-emelés jöhet Magyarországon hétfőtől: ez áll a háttérben
Tovább emelkednek az olajárak a globális piacon, 5 százaléknál is nagyobb a drágulás csütörtökön.