Évtizedes gyenge termés lesz almából

Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló
Várhatóan az almapiacon is visszaesik a kereslet, ezért a kirívóan gyenge idei almatermés még átlagos import mellett is ki tudja elégíteni az igényeket. A léalmapiacon viszont hiány lesz, a feldolgozók csak fél gőzzel tudnak működni.

Az elmúlt tíz év leggyengébb hazai almatermése várható idén, mindössze 300-350 ezer tonna almatermés prognosztizálható, de a következő hetek időjárásának függvényében az sem zárható ki, hogy a 300 ezer tonnát sem fogja elérni – mondta a VG-nek Apáti Ferenc, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hasonlóan gyenge termést utoljára 2007-ben, majd 2011-ben szüretelhettek az almatermelők, amikor 214 ezer tonna, illetve 300 ezer tonna termett. Az almatermés akkor mindkét évben a súlyos fagykárok miatt zuhant a mélybe.

Ismert, hogy az idei történelmi aszály a legnagyobb károkat az alföldi országrészben okozta, itt volt a legjelentősebb a csapadékhiány egészen augusztus végéig. Ez alól nem képezett kivételt a legnagyobb almatermő területet adó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sem. Az öntözetlen és jéghálóval nem takart ültetvényeken ez nagyon súlyos veszteségeket okozott – és nem csak az idei évi termésben, hanem már a jövő évi termésalapokat érintően is: mivel a hazai almaültetvények háromnegyede öntözetlen, nagy valószínűséggel már a jövő évre is gyenge termést lehet prognosztizálni. A nyugati országrészben júniusban 100-150 milliméter csapadék hullott, ami az ottani ültetvényeknek nagy segítségére volt a nyár folyamán.

A tavaszi fagyok hatása is érződik a termésen, de ezúttal nem a fagyok vitték el a termés jó részét, hanem a tavaly nyár óta tartó csapadékhiány

– nyomatékosította a FruitVeB elnöke.

A gyenge termés ellenére a hazai 120-140 ezer tonnás frisspiaci almafogyasztás kiszolgálására lesz elegendő jó minőségű alma. A FruitVeB a hazai étkezésialma-termést 100-110 ezer tonnára várja. A szakmaközi szervezet a magas infláció és a háztartások megnövekedett kiadásai miatt az almafogyasztás 10-20 százalékos visszaesésével számol, így pedig – az átlagos mennyiségűre becsült – importtal együtt lesz elegendő alma a hazai boltok polcain.

A csapadékhiányos idő a kórokozók jelenlétét visszafogta, ugyanakkor a számos hőhullám az alma kalciumtartalmára, keménységére és tárolhatóságára kedvezőtlenül hatott. Összességében azt lehet mondani, hogy az idén évben átlagos-jó minőséget takarítanak be a gazdák. A hűvös szeptemberi idő pedig kedvező a később érő piros almák színeződése szempontjából.

A terméskiesés elsősorban a feldolgozóipari alapanyagot érinti, azaz léalmából jelentős mennyiség hiányzik. A léüzemek várhatóan 180-200 ezer tonna almával számolhatnak, a termés 60 százaléka kerülhet a feldolgozókba.

Ez a mennyiség a léüzemek kapacitásának mindössze felére lesz elég.

Arra, hogy a léüzemek visszafogott kapacitással működjenek, már többször is volt példa.

A szüret eddig lezajlott részében a Gala fajtát takarították be a gazdák, jelenleg a golden és a red delicious fajták szürete zajlik. A szeptemberben érkezett csapadék sajnos a Gala esetében jelentős mértékű gyümölcsrepedést okozott, amellyel a FruitVeB becslése szerint a frisspiacra szánt Gala 20-25 százaléka csak léalmaként való értékesítésre alkalmas.

Bármilyen furának tűnik is ez a kijelentés ennyire nagy aszály után, de az almatermesztők számára fontos volna, hogy a szüret hátralevő részében ne legyen további jelentős csapadékos időszak, mert ez veszélyezteti a szüret megfelelő időben való elvégzését

– jelzett egy lehetséges kockázatot Apáti Ferenc.

Az almaárakat jellemzően a kereslet-kínálat változása mozgatja, nem pedig a költségek – mondják a FruitVeB-nél. A léalma kilónkénti felvásárlási ára jelenleg 40 forint plusz áfa, amelyhez 2 forint felár jár a hosszú távú szerződés alapján szállítóknak vagy a speciális ipari rezisztens fajtákra. A Gala fajta szürete során a termelőnek fizetett jellemző nettó ár 120 forint plusz áfa volt. Az áruházakban meghirdetett akciók 329 és 399 forint között hirdetett bruttó fogyasztói áron zajlottak, de – a FruitVeB elnöke szerint „már-már arcpirító” – 299 forintos akciók is egyre gyakoribbak. Ez azt jelenti, hogy a termelői árak és az áruházlánci beszállítási árak egyelőre nem emelkedtek nagyobb mértékben 2021-hez képest, tehát nem tükrözik a költségek növekedését. Különösen kritikus kérdés, hogy a hűtőházak jelentős energiaköltség-emelkedését hogyan lehet érvényesíteni az éves almaforgalmazásban.

Ősszel nagy lehet az étkezésialma-túlkínálat Európában

Az EU és az Egyesült Királyság idei termése együtt kevéssel 12 millió tonna felett várható, ami az elmúlt 15 év harmadik legnagyobb termésmennyisége. Ez mindenképpen kínálati piacot eredményez Európában, különösen az étkezési alma piacán. Kedvező világpiaci folyamat az EU számára, hogy jelentős terméskiesés tapasztalható Kínában, tehát az európai sűrítményre mindenképp szükség lesz a világpiacon, ugyanakkor ez még nem tükröződik nagyon magas léalmaárakban. A nagy lengyel termés mindenképpen jelentős árnyomást jelent a hazai piacon, ugyanakkor az az információ érkezett Lengyelországból, hogy a munkaerőhiány miatt akár a jelenleg 4,75 millió tonnára becsült termés 75 százaléka is a feldolgozóiparba kerülhet (korábban 70 százalék iparialma-hányaddal számoltak). Jelenleg az étkezési alma piacát két fontos folyamat határozza meg: sokkal kevesebb almát tudunk az EU-ból Észak-Afrikába exportálni, ahol elsősorban az egyiptomi eladások hiánya okoz problémát. Tovább növeli az időszakos kínálatot az, hogy a megemelkedett villamosenergia-költségek miatt nagyon sok olyan termelő és kisebb szövetkezet van, amelyik nem kívánja tárolni az almát, hanem igyekszik az ősz folyamán értékesíteni.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink