A tavalyinál jóval nagyobb almatermésben reménykednek a termelők

Forrás: Getty Images
Az elmúlt évek fagyos és aszályos időjárása miatti terméskiesések után idén után idén jobb termésre számítanak az almatermelők. Az ültetvények területének csökkenése viszont nem áll meg.

Évek óta folyamatosan csökken az alma termőterülete Magyarországon: a KSH adatai szerint az évezred elején még több mint 43 ezer hektáron termesztett gyümölcsöt 2021-ben már csak alig több mint 25 ezer hektáron szüretelték. Azóta tovább romlott a helyzet. Ahogyan Apáti Ferenc a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a szon.hu-nak elmondta, tavaly már csak 22,5 ezer hektáron termesztettek almát, idén pedig ez már csak 20-21 ezer hektár lesz.

Tovább nehezíti a termelők helyzetét, hogy a magyarországi ültetvények elöregedtek, nagyrészük már átlépte a 20-23 éves életkort, 23-25 éves kor körül pedig teljesítőképességük nagymértékben romlani kezd. Apáti Ferenc nyilatkozatából az is kiderül, hogy

bizonyos mértékben a támogatási rendszer is gátja az ültetvények megújulásának,

ugyanis jövő év végéig él, és a juttatásokért cserében fenntartási kötelezettséggel is jár egy ökológiai program, ami sok korszerűtlen ültetvényt életben tart.

Az elmúlt két évre jellemző aszályos időszak az elöregedett és zömében korszerűtlen technológiával felszerelt hazai almaültetvényeket különösen megviselte, ráadásul tavaly a hazai almatermő felület háromnegyedét adó északkeleti országrészben a virágzást megelőző napokban tapasztalt jelentős lehűlések nagy csapást mértek a hazai almatermésre – emlékeztetett a FruitVeB elnöke. A nyár végén a szakmaközi szervezet még 300-350 ezer tonnás termést prognosztizált, végül azonban ennél jóval kevesebbet 280 ezer tonnát szüreteltek. Ez az előző évi 520 ezer tonnás termésnél is jóval kevesebb, utóbbi pedig az ország 600-650 ezer tonnás termelési potenciáljától marad el.

Az ültetvény-felület csökkenése mellett a fák elöregedése is gondA tavaly őszi esőkkel ugyan egy hosszú ideje tartó aszályos állapotnak szakadt vége, a tél viszont enyhe és csapadékos volt, a tavasz pedig hűvös, ami korántsem volt optimális az almaültetvények számára. A fagy helyenként idén is komoly problémát jelentett, de összességében kisebb károkat okozott. Ezzel együtt ilyenkor még nem érdemes termésprognózissal előállni – tette hozzá.

A FruitVeB-elnök által elmondottakat erősítette meg a lapnak Lakatos Béla, a Tuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke. A 350 hektáron almát termelő szövetkezetben a tavaszi fagyok okozta károk 10 százalékon belül maradtak. A hűvös tavasz azonban korlátozta a méhek mozgását, így a szokottnál gyengébben sikerült a beporzás. Ennek ellenére szerinte akár 50 százalékkal is meghaladhatja az idei termés mennyisége a tavalyit.

A termelési költségeik ugyanakkor jelentősen megnövekedtek, a csapadékos, párás időjárás komoly növényvédelmi problémákat hozott,

a varasodás és a lisztharmat, valamint az almaféléket károsító molyok és a bimbólikasztó bogár ellen is intenzíven védekezniük kell. az étkezési almánál már ötödik-hatodik permetezésnél járnak.

Csökken a lengyel és a kínai termés is

Bár az európai almapiacon meghatározó Lengyelországban eddig kegyes volt az időjárás az almatermelés számára, idén mégis a tavalyinál kisebb termést várnak a szakértők. A FruitVeB beszámolója szerint ennek az az oka, hogy a tavalyi nagy termés miatt fáradtak a fák, ezért bizonyos fajták mennyiségében visszaesés várható. Az idei kisebb termés főként a Jonagold és a Golden Delicious fajtákra lehet igaz, viszont az előrejelzések szerint Royal Galából idén is bőségesen terem majd. Közben az Kína északi, fő almatermesztő körzeteiben hóesés és fagyok okozhatnak jelentős terméskiesést. Mindezt azok után, hogy tavaly szintén nagy károkat szenvedtek a kínai almaültetvények, akkor 10 millió tonnával termett kevesebb a 2021-es mennyiségnél. Az idei várható terméskiesés hírére a Csengcsou Árutőzsdén 8 százalékkal esett az almasűrítmény határidős jegyzése, amit a FruitVeB szakértői úgy kommentáltak, hogy a tőzsdei árfolyamok „hajlamosak túlreagálni” az eseményeket.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink