Beállt a szakma mögé az MBH Bank

Szövetségben az agráriummal: közösen ad választ a piac kihívásaira a szakmai szervezetekkel az MBH Bank.

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Állattenyésztők Szövetségével, a Gabonatermesztők Országos Szövetségével, a Tej Szakmaközi Szervezettel és Terméktanáccsal, valamint a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel és Terméktanáccsal az MBH Bank. A partnerség legfőbb célja, hogy a magyar agrárium egyik legnagyobb banki partnere az agrárkibocsátás csaknem 80 százalékát adó ágazatokat képviselő négy szervezettel közösen segítse elő a versenyképesség és a hozzáadott érték növelését az ágazatban, ezáltal a magyar élelmiszerek térnyerését a hazai és a nemzetközi piacokon.

A megállapodásokat május 2-án, a XXXI. Alföldi Állattenyésztő és Mezőgazda Napokon írta alá Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese, Hollósi Dávid, a hitelintézet Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, valamint Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója és Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, kulcsfontosságúnak nevezve, hogy az elkövetkező években növekedjen a hazai élelmiszer-termelés és feldolgozás hatékonysága.

A magyar élelmiszer-gazdaság részesedése 2 százalékos az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásából, 1,2 százalékos a közösség élelmiszeriparából. A tágabb értelemben vett ágazat 1,8 százalékos piacrésszel bír az EU exportjából, ugyanakkor például az EU-n belüli gabonaexportból való magyar részesedés az egyik legmagasabb, 9-10 százalékot tesz ki. Ez tükrözi, hogy a megtermelt áru jelentős részben – a kukorica esetében akár 35-40 százalékban – feldolgozatlanul, alacsonyabb hozzáadott érték és profit mellett hagyja el az országot. Az ágazat jövedelmezősége az európai uniós szint 90 százalékát éri el, míg a munkaerő hatékonysága a 45 százaléka az EU-átlagnak. Az élelmiszeriparban a hozzáadott érték aránya 20 százalék körüli.

„Kulcsfontosságú tehát, hogy az elkövetkező években érdemben elő tudjuk segíteni ügyfeleink sikeres gazdálkodását, a versenyképesség és a hozzáadott érték növelését az agráriumban. A szakmaközi szervezetek kiemelt partnereink ebben. A most kezdődő Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 1500 milliárd forint jut a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére. Talán soha nem volt szükség ennyire ezekre a forrásokra és az ehhez társuló banki finanszírozásra, hiszen ahhoz, hogy az ágazat meg tudjon birkózni a kihívásokkal, fejlesztésekre, beruházásokra van szükség” – mondta az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese. Szabó Levente hangsúlyozta, közös érdek, hogy a hazai termelői kör erős legyen. „Az élelmiszer-gazdaság stratégiai ágazat, amelynek korszerű banki termékekre és szolgáltatásokra van szüksége.”

Az együttműködések révén a felek emellett eredményesebb válaszokat akarnak találni a magyar élelmiszer-gazdaságot napjainkban meghatározó kérdésekre, így az éghajlatváltozásra, a fenntartható gazdálkodásra és a zöld átmenetre, a munkaerőhiányra, az alacsony fokú integrációra vagy épp az importkitettségre.

Ezek a szakmaközi szervezetek a magyar élelmiszer-gazdaság gerincét képviselik. Termékeik iránt stabil a hazai kereslet, és exportviszonylatban is van tér számukra. Ezekre lehet fejlesztéseket alapozni, márkázott termékkel megjelenni a piacokon. Közösen sokat tehetünk azért, hogy az ágazat a költségalapú verseny helyett a minőségalapú versenyben helyt állva kikerüljön a közepes jövedelmi csapdából, valamint tervezhető, biztonságos és egyre inkább okszerű legyen. Ez a banki finanszírozás szempontjából is biztosabb alapokat jelent

– emelte ki Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. Mint mondta, az MBH Bank arra törekszik, hogy a termelőktől kezdve a feldolgozókon át a kereskedőkig a teljes termékpályát finanszírozza, mert ez adja a legnagyobb stabilitást a szektornak és a banknak is.

Az együttműködések keretében az MBH Bank agrárpiaci kutatásokkal, tanulmányokkal és szakmai anyagokkal is támogatja az ágazat fejlődését, és előrejelzésekkel is segít eligazodni a gazdáknak a gyakran hirtelen változó piaci környezetben. A hitelintézet emellett komplex banki ajánlatot kínál a gazdálkodóknak a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervéhez kapcsolódóan, amely magában foglalja a támogatások előfinanszírozását, az előlegek lehívásának lehetőségeit és a beruházási hitelezést.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink