A díszkertészek is számíthatnak a fejlesztési forrásokra

Fotó: Fekete István / AM
Továbbra is fenntartjuk a kertészeti ágazat kiemelt támogatását, így a díszkertészek is számíthatnak fejlesztési forrásokra – jelentette be Nagy István agrárminiszter a siófoki Szimbiózis Kertésztalálkozón.

A 2023-2027-es időszakban is megmarad a lehetőség valamennyi, a korábbi időszakban, a Vidékfejlesztési Program alapján alkalmazott intézkedés fenntartására, és új, speciálisan az ágazati lehetőséghez igazodó támogatási forma is elérhető lesz – mondta a tárcavezető. Mint kifejtette, a „Díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása” pályázat kifejezetten a díszkertészágazat igényeihez igazított. Így a támogatási lehetőségek a dísznövény-kereskedelemhez vagy zöldfelület-kezeléshez kapcsolódó tevékenységekre terjednek ki.

Pályázhatnak az ágazati szereplők például épületek létrehozására, fejlesztésére, korszerűsítésére. Támogatható a dísznövény-kereskedelemhez és zöldfelület-kezeléshez kapcsolódó új gépek és eszközök, technológiák vásárlása, meglévő gépek, eszközök korszerűsítése, beleértve ebbe az információs és kommunikációs technológiákat is. Emellett a kertészetek számára üvegházak, fóliaházak, hűtőházak építése, gépek és posztharveszt technológiák vásárlása és ültetvények telepítése egyaránt elérhetővé válik, természetesen támogatott módon – hangsúlyozta a miniszter a tárca közleményes szerint.

A tárcavezető kitért arra is, a „Mezőgazdasági üzemek zöld beruházásainak támogatása” című beavatkozás alapján lehetőség lesz épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítésekre, felújításokra, kiemelten pedig a megújuló energiaforrások még intenzívebb felhasználására.

A kertészeti ágazatban is prioritásként tekintünk a generációváltás ösztönzésére, éppen ezért folytatódik a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása

– tette hozzá.

Mindezek mellett kitért a termelői együttműködések szükségességességére, amely ezt az ágazatot is érinti, hiszen az import visszaszorítása és az export fokozása szükséges a kiszámítható és versenyképes ágazat megteremtéséhez. Mindez pedig jól szervezetten, integráltan lehetséges – zárta előadását.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink