Jó hír a paprika- és paradicsomtermelőknek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Európai Bizottság december másodikán meghatározta a harmadik országokból az Európai Unióba érkező számos gyümölcs- és zöldségfélére való kiegészítő vám kivetésének küszöbmennyiségét. Az unió 2020-ban összesen 620 739 tonna paradicsomot importált, a legnagyobb nyomás a termelőkre éppen a betakarítás idején szokott hárulni.

Ezt kiküszöbölendő a rendelkezés értelmében a küszöbmennyiségek a június 1. és szeptember 30. közötti időszakra vonatkozóan 165,053 tonna paradicsomra, 2022. október 1. és 2023. május 30. között pedig 764,097 tonna paradicsomra vonatkoznak.

Az uborka esetében 111,323 tonna május 1-jétől október 31-ig és 62,867 tonna 2022. november 1-jétől 2023. április 30-ig. Az alma esetében 321 996 tonna január 1-jétől augusztus 31-ig, 46 813 tonna szeptember 1-jétől december 31-ig.

Egyéb gyümölcsök és zöldségek, amelyekre kiegészítő adót kell kivetni: articsóka, cukkini, narancs, klementin, mandarin és hasonló citrushibridek, citrom, csemegeszőlő, körte, sárgabarack, cseresznye, őszibarack, nektarin, szilva.

Mint látható az EU betakarítási szezonjában a kiváltási mennyiségek alacsonyabbak. Így a Törökországból és Marokkóból – az európai piac két fő beszállítójából – származó paradicsomot és paprikáért felárat kell fizetni abban az időszakban, amikor az európai gazdaságok tömegesen hozzák forgalomba saját termésüket. Ez azt jelenti, hogy a harmadik országokból származó behozatal kisebb nyomást gyakorolhat a hazai piacokra is.

A harmadik országokból származó mezőgazdasági termékek kiegészítő adóztatásáról az Európai Bizottság határoz annak érdekében, hogy elkerülje vagy semlegesítse az ilyen behozatalnak az uniós piacra gyakorolt esetleges negatív hatásait. A kiváltó mennyiség a piacra jutási lehetőségeken alapul, amelyet az előző három év megfelelő belföldi fogyasztásának százalékában kifejezett importként határoznak meg. Nem vetnek ki kiegészítő behozatali vámokat, ha a behozatal valószínűleg nem zavarja az uniós piacot, vagy ha a hatások esetleg nem állnának arányban a kitűzött céllal.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink