Fontos a gemenci gímszarvasállomány megtartása

Forrás: Tolna Megyei Hírportál
Fotó: Makovics Kornél
A téli időszakban fontos, hogy a vad olyan táplálékot kapjon, amit az erdőben egyébként nem találna. Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében különös figyelmet fordítanak a vadetetésre, szinte csak saját termést helyeznek ki.

Bár az afrikai sertéspestis miatt itt is csökkenteni kellett a vadállományt az állat­egészségügyi előírásoknak megfelelően, a gemenci erdőben szép számmal élnek gímszarvasok és vaddisznók is. A téli időszak kezdetétől egészen április végéig folyamatosan zajlik a vadállomány kiegészítő takarmányozása, amelynek fő feladata, hogy a vad olyan táplálékhoz jusson, amelyet egyébként ebben a zárt erdőtömbben nem találna meg. Sipos Sándor, a Gemenc Erdő és Vadgazdaság Zrt. erdészetvezetője beszélt a vadetetésről a Tolna Megyei Hírportálnak.

Változások a vadászatot érintő törvényben

A hivatásos vadászok nyilvántartását, a haszonbérleti szerződés megszűnését követő teendőket és a vadászjegy érvényesítését is érintő törvényváltozások történtek.

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét, a Gemenci erdőt kezelő a Gemenc Zrt. feladatai jelentős mértékben különböznek egy átlagos, profitorientált vadászterülettől. Ugyanis, míg az állami tulajdonú gazdaság erdő- és vadgazdálkodást folytat, a nemzeti kincsnek számító a dombvidéki és homokhátsági területekre is odafigyel.

A vadetetés a hiányzó táplálékot pótolja. Olyan kiegészítő takarmányokat helyeznek ki, melyeket a fás szárú növényzetből a gímszarvas nem tud felvenni.

Az állandó vadetetőket heti két-három alkalommal töltik fel a gemenci erdőben.
Fotó: Makovics Kornél, Tolna Megyei Hírportál

A vad télen csak az elszáradt növényi maradványokat találja. Ez megviseli a szervezetet, hisz ekkorra kifogynak a nyári vitamintartalékok és az állatok a tél végére lényegesen rosszabb kondícióba tudnak kerülni. A gímszarvasok egyébként a téli fakitermelések során lehullott gallyat és rügyet folyamatosan fogyasztját , hisz számukra nagyon fontos a fás szárú tápanyag. A vadetetések során a szarvasok szemes takarmányt, kukoricát, búzát, szálastakarmányt, fűszénát és gabonaféléket is kapnak, de kicsit lédúsabb silófélék is kerülnek az etetőkbe.

Az erdőgazdaság nem a versenypiacról szerzi be a takarmányt; 98 százalékban saját termést helyeznek ki.

A saját mezőgazdasági területek termését visszaadják a természetnek vadetetés formájában. A kis mennyiségű külső forrásból származó takarmányok speciális, mikorelemeket tartalmazó készítmények.

Kétszáz kiállítóval nyílt meg a FeHoVa

Sikeresnek minősítette a vadászati világkiállítást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amikor megnyitotta a február 20-áig nyitva tartó 28.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink