Elérhető 2030-ig a 27 százalékos erdőborítottság 

Jó úton haladunk afelé, hogy 2030-ra 27 százalékra növeljük hazánk fával borított területét – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Településfásítási Program szigetbecsei állomásán.

Az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásainak mérséklése a természet, valamint a lakóhelyünk szempontjából rendkívüli fontossággal bír. Vagy a kibocsátást kell csökkenteni, vagy a szénmegkötést kell növelni, de leginkább a kettőt egyszerre – hangsúlyozta Tarpataki Tamás.

A helyettes államtitkár szavai szerint

a szénmegkötés legegyszerűbb módja a zöldfelületek növelése,

amelyet az Agrárminisztérium komolyan vesz, ezért is indította el 2019-ben az Országfásítási Programját, amely a Magyarországon lévő, erdővel borított területek nagyságát hivatott növelni. Két és fél év alatt több mint 42 ezer hektár erőtelepítési támogatási igény érkezett be. Célunk, hogy 2030-ra 27 százalékra növeljük Magyarországon az erdőborítottságot, amely felé jó úton járunk – mondta a helyettes államtitkár.

Annyira népszerű volt az Országfásítási Program, hogy ennek nyomán az agrártárca 2020 júniusában elindította a Településfásítási Programját. Az önkormányzatok részéről olyan érdeklődés volt rá, hogy az Agrárminisztérium megduplázta a támogatási keretösszeget. Erre a 10 ezer fő alatti települések pályázhatnak, egyenként legfeljebb 30 fára. Országszerte 1350 településen, 36 ezer fát ültetek a 1,5 milliárd forintos programban, amelynek jelenleg a második szakaszában járnak.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink