Drasztikus erdőirtás a Brazíliában

Évek óta nem látott mértékű erdőirtás zajlik a brazíliai Cerrado vidéken, a világ legsokszínűbb élővilágú szavannáján. Az INPE brazil űrkutatási hivatal hétvégén közzétett adatai szerint egy év alatt 8 százalékkal 8531 négyzetkilométerre nőtt az erdőktől megtisztított terület. A Földön kevés másik hely alakult át ilyen gyors ütemben – hívta fel a figyelmet Manuel Ferreira, a Goiási Szövetségi Egyetem geográfusa.

Az Amazóniától délre fekvő hatalmas régió hagyományosan jelentős karbonelnyelőnek számít, azonban a növényzet elpusztítása, elégetése karbonkibocsátóvá teszi a vidéket. Mercedes Bustamante, a Brazíliavárosi Egyetem ökológusa ,,rendkívül aggasztónak” nevezte a friss adatokat. Az 1970-es évek óta a régió természetes növényvilágának körülbelül felét már elpusztították földművelés és állattartás céljából. A brazil szójamezők többsége mára már itt található.

Az erdőirtás a 2000-es évek elején tetőzött, majd csökkenésnek indult. Azonban Jair Bolsonaro elnök hatalomra jutása óta egyre csak nő, mivel a kormány a mezőgazdasági hasznosítást és a fejlesztést helyezi előtérbe az érzékeny ökoszisztémák védelmével szemben – írja a Reuters.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink