Több szupermarketlánc kitiltja polcairól a brazil marhahúst

Több nagy európai kiskereskedelmi lánc bejelentette, hogy kilistázza árukészletéből a Brazíliából származó marhahúst . A magyarázat, hogy a cégek által adott garanciák ellenére a szarvasmarhákat olyan gazdaságokban tartják, ahol illegálisan irtották ki az esőerdőt.

Hat európai áruházlánc, köztük kettő a holland Ahold Delhaize és a Carrefour leányvállalata bejelentette, hogy felhagy a brazil marhahús, illetve az abból készülő termékek egy részének vagy egészének forgalmazásával, az Amazonas esőerdőinek pusztításával való kapcsolat miatt – számolt be a Reuters.

Brazília a világ legnagyobb marhahúsexportja euró. A dél-amerikai ország évente mintegy 2 millió tonna marhahúst exportál, többek között az Európai Unióba is. Ez többnyire a JBS-től, a világ legnagyobb húsipari vállalatától érkezik a unióba is.

A bojkottot az áruházláncok azután hirdették meg, hogy a Reporter Brasil kiadvány tényfeltáró anyaga szerint a JBS közvetetten szerzett teheneket illegálisan kiirtott területekről, a „marhamosásnak” nevezett program keretében. A brazil kiadvány, az oknyomozó újságírók hálózata és a Mighty Earth környezetvédelmi szervezetek együtt dolgozva vezették le a tényfeltáró anyagban az Albert Heijn, a Lidl, a Carrefour és a Sainsbury’s polcain található marhasteak, sütött marhahús és szárított hús eredetét.

A riporterek egy általuk „marhamosásnak” nevezett rendszert tártak fel, amely például a kábítószer-kereskedelemből származó bevételekből pénzmosásán alapul. A szarvasmarhák eredetének tisztára mosásakor az állatokat rövid ideig olyan gazdaságokban tartják a JBS két São Paulo-i üzemében, amelyek nem érintettek az őserdő irtásban. Ezzel az állatoknak „tiszta” eredetet adnak a levágásuk előtt.

Ezeket a szarvasmarhákat azonban korábban illegális erdővágással és égetéssel létrehozott farmokon nevelték. E gazdaságok üzemeltetői közül néhányat elítéltek a brazil törvények értelmében esőerdők illegális fakitermelése és védett területek lerombolása miatt. Farmjaik éppen ezért embargó alatt állnak, és már nem árulhatnának szarvasmarhát. Azonban a felvázolt módon megkerülik az embargót azzal, hogy élve adják el állataikat a JBS-nek.

A JBS azt mondta a Repórter Brasilnek, hogy a vállalat „nem tűr el semmilyen tiszteletlenséget a környezet, az őslakos közösségek vagy a brazil törvények iránt”. A vásárlás időpontjában a kutatásban megnevezett közvetlen beszállítók mindegyike megfelelt a JBS felelősségteljes beszerzésre vonatkozó követelményeinek.

A JBS azt mondta a Reutersnek, hogy zéró toleranciát tanúsít az illegális erdőirtással szemben, és több mint 14 000 beszállítót blokkolt, mert nem tartják be az irányelveit. Az is jelezték, hogy a Reporter Brasil kutatása a 77 000 közvetlen JBS-beszállító közül csak ötöt említett, és ezek a beszállítók a vásárlás időpontjában megfeleltek a vállalat irányelveinek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink