Elbukott árverseny: dinnyeszezon itthon és a világban

Forrás: VG
Fotó: Kallus György
Eladási problémákkal küzdöttek az idei szezonban a dinnyetermelők Magyarországban és általában a világ nagy termőhelyein is. A magyar dinnyeexport vesztésre áll az olasz konkurenciával szemben.

Magyarországon szeptemberben véget ért a hivatalos dinnyeszezon. Idén országosan mintegy 8-10 százalékkal csökkent dinnyetermőfelület, míg sárgadinnyében kisebb területi növekedés volt megfigyelhető – írta piaci összefoglalójában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A köztestület szerint a folyamatos termésfelület csökkenés jövőre várhatóan folytatódik, mivel a megnövekedett bekerülési költségek, a kiszámíthatatlan értékesítési rendszerek, a folyamatosan növekvő inputanyag árak miatt egyre kevesebben folytatják a termelést.

A szezon jelentős importnyomással indult, bár idén a tavalyinál 16 százalékkal magasabban, kilogrammonként 390 forintos áron indult a magyar dinnye. Habár az újabb technológiák és fajták miatt a hazai termelők jó minőségű termést képesek produkálni és a termésátlagokat is tudják tartani, az itthon megtermelt árumennyiséget nem tudja felvenni a belföldi piacunk.

Éppen ezért mindenképpen szükség lenne az export erősítésére, de az eladások évről-évre folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak.

Idén 2021. júliusáig 10,7 ezer tonnát értékesítettek külföldön, ezzel szemben csak júliusig 24,7 tonnát importáltunk, ami meghaladja a teljes 2020-as év import mennyiségét. A magyar dinnyét a cseh, a szlovák és a lengyel piacokra exportálják, de az utóbbi években a lengyel export jelentősen visszaesett, ami korábban első számú piaca volt a magyar dinnyének. A piaci jelenlétünket az olaszok gyengítették, mintegy 30-40 százalékkal növelték az exportot.

A hazai dinnye az árversenyben is alul marad a külföldön megtermelt dinnyével szemben, mivel az itthoni szezon elindulásakor a görög, az olasz és a spanyol termelők már a főszezonjuk végénél járnak, így az export piacokon jóval alacsonyabb áron tudnak értékesíteni, amellyel szemben a magyar dinnye nem tud versenyképes maradni.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete jelezte, hogy augusztus végén, szeptember elején komoly eladási problémákkal küzdött több termelő is országos szinten. Több mint 10 ezer tonna mennyiséget meghaladó dinnye maradt a földeken, amelyet betárcsáztak. E miatt pedig elmarad a fejlesztés, a technológiai korszerűsítés, amelyekkel versenyképesebbek tudnánk lenni az export piacokon.

A szezon során a vásárlói kedv folyamatosan csökken, sok vásárló csalódik, nem olyan a dinnye, amelyet elvárna a jelenlegi árak mellett. Ez köszönhető annak is, hogy sok logisztikai központban akár egy-két hetet is áll az áru, mielőtt értékesítik a vevőnek. Ezért a direkt vásárlás és értékesítés szerepe megnőhet a jövőben, ezzel igazán friss, helyi dinnyét tudnak beszerezni a vásárlók. Ehhez segítséget nyújt az idén elkészült ,,Keresd a Dinnyést!’’ applikáció, így közvetlenül tudnak a vevők vásárolni a helyi termelőktől.

A dinnyeszezon nem csak Magyországon volt csalódás.

A Covid-19 világjárvány továbbra is hatással van az értékesítésre, mivel sok vendéglátóipari vállalat világszerte nem éri el a járvány előtti működési szintet, ami befolyásolja az ágazat keresletét. Egyes országokban a logisztikai problémák továbbra is befolyásolják az importot, ami felfelé hajtja az árakat. Az európai országokban az időjárás miatt is csökkent az a kereslet a dinnye iránt, mivel a dinnye sok fogyasztó számára hagyományosan nyári csemege.

Bár a dinnyeszezon a végéhez közeledik Németországban, az élelmiszer-kiskereskedők részéről még mindig van némi érdeklődés. Egy nagy dél-németországi nagykereskedők kínálatában Galia és mézdinnye, de Brazíliából származó görögdinnye is szerepel. A kereslet idén viszonylag gyenge volt, ami részben az időjárásnak köszönhető. Augusztus óta nehézkes az értékesítés. A török beszállítók részéről is erős a verseny, akik sokkal alacsonyabb áron kínálják a görögdinnyét.

A sárgadinnye önmagában nem annyira fontos az éttermek számára, csak a nyári hónapokban. A kiskereskedelemben azonban még mindig van kereslet, de az otthoni munka miatt kevesebben vásároltak. A mézdinnye iránti kereslet kissé növekszik, általánosságban elmondható, hogy az árak meglehetősen stabilak.

Olaszországban a dinnye- és görögdinnyetermesztés 2021 egész nyarán erős volt, minden termőterületen. A görögdinnye esetében az árak általában alacsonyak voltak, mert a kínálat mindig folyamatos volt és meghaladta a keresletet. Csak néhány kategória, például a mini görögdinnye vagy a felismerhető márkájúak értek el jobb eredményeket.

Egy észak-olaszországi nagykereskedő szerint a görögdinnye- és sárgadinnyepiac 2021 nyarán végig erősen kontrasztos volt. Pugliaban véget ért a szezon, Szicíliából érkezik már a sárgadinnye, és az eladási árakra hasonlót jósolnak. A 2021 augusztusáig 9 százalékos növekedés volt tapasztalható a görögdinnyevásárlásokban. Eddig 2 millió család vásárolt bio görögdinnyét, ez a tavalyi évhez képest meglehetősen stabil.

Spanyolországban egy nehéz dinnyeszezon ért véget a Castilla- La Mancha régióban körülbelül két héttel ezelőtt, a sárgadinnyét alacsony árak, a görögdinnyét katasztrófális árak jellemezték a termőterület növekedése és az export hiánya miatt. Tavaly a régió rekordot ért el, a görögdinnye 40 százalékát exportálták, míg idén ennek a fele került kivitelre, elsősorban az európai hideg és esős időjárás miatt.

Körülbelül 3 héttel ezelőtt érkeztek meg az első szállítmányok Brazíliából a spanyol piacokra. A Castilla-La Mancha tartományban lezajlott esőzések befolyásolták az utolsó dinnyék és görögdinnyék minőségét. Az árak most nem olyan magasak, és az időjárás továbbra is meleg Spanyolországban, ami jelenleg jó keresletet hoz. Mindazonáltal az importőröknek nagy nehézségekkel kell szembenézniük a logisztika terén a hajózási problémák és a hatalmas késések miatt. Sok hajózási társaság felbontja a megállapodást, így elég nehéz megtervezni az ellátást a szupermarketekkel.

Kínbában először 2020-ban engedélyezték a brazil sárgadinnnye behozatalát. A probléma, hogy nem ismerik a kínai fogyasztók, és az ára akár 4-5-ször magasabb a hazai sárgadinnyéhez képest, és ízre sem versenyképes. Ez ahhoz vezetett, hogy sok importőr egy rövid tesztelés után felfüggesztette az idei szezonra vonatkozó importterveit.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink