Brutális hatása van az ukrán gabonának az európai piacra

Hiába bizonytalan az ukrán gabona további kiszállítása, hiszen az orosz fél vonakodik a fekete-tengeri megállapodás megújításától, a termény ára rég nem látott szintre csökkent az európai kereskedésben.

A búza ára tovább csökkent tegnaő, és a 240 eurós tonnánkénti küszöb alá süllyed. Ez az elmúlt 21 hónap legalacsonyabb búzaára. Csütörtökön a májusi határidőre kötött búzaszerződések tonnánként 239 eurós értékre csökkentek az európai piacon. Az új termést jelenleg tonnánként 238 euró értéken forog. Az kukorica tonnánként ára pedig 236 euróra esett.

A Saxo Bank elemzői szerint a búzaárak csökkenését a bőséges globális kínálat kilátása okozta. Mindez annak ellenére történik, hogy Oroszország figyelmeztette a Nyugatot, hogy a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás felújítása továbbra is veszélyben van.

Mindeközben az európai terméselőrejelzések viszonylag jók, noha a kereskedők úgy tűnik az olasz és a spanyol szárazság miatti kiesésekkel nem igen számolnak. Ennep pedig az lehet az oka, hogy dől az uniós piacra az ukrán gabona. Érdekesek és sokat mondóak az Európai Uniós külkereskedelmi adatok. Az EU-ból származó búzaexport elérte a 25,02 millió tonnát, szemben a tavalyi 22,81 millió tonnával. A legnagyobb európai búzaexportőr Franciaország 9,1 millió tonnával, Románia 3,4 millió tonnával és Németország 3,0 millió tonnával. Az európai import májusra a tavalyi évhez képest meredeken, 22,65 millió tonnára emelkedett, amelyből 12,5 millió tonna Ukrajnából, 7,9 millió tonna Brazíliából és 281 ezer tonna Oroszországból származott. Április 23-án az Ukrajnából az Európai Unióba irányuló import 4,7 millió tonna búzát, 0,8 millió tonna árpát és 12,5 millió tonna kukoricát tett ki, ami jóval meghaladja a konfliktus kezdetekor előrejelzett szintet, és – különösen érintett uniós országokban – hozzájárult az árak csökkenéséhez. A legnagyobb mennyiségű búzaszállítás Spanyolországba (3, millió tonna), valamint Romániába és Lengyelországba érkezett , amelyek valójában maguk is nagy exportőrök.

Tovább folytatódik az intenzív tárgyalássorozat az ukrán gabonaimport miatt kialakult piaci zavarok kezelésének módjáról, miután az uniós agrárminiszterek luxemburgi tanácskozásán sem született döntés az ügyben. Bár hazánk – több más érintett tagállam mellett – nemrég importtilalmat vezetett be számos, Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékre, az intézkedés jelenleg nem törvényes az Európai Unióban. Jó hír ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság korábban már elismerte, hogy a helyzet súlyossága miatt szükség volt a tagállamok döntésére és keresi a megoldásokat arra, hogy az intézkedést uniós szinten is legalizálni lehessen. Az idő ugyanakkor sürget, miközben a magyar, a lengyel, vagy épp a szlovák gazdák raktárai még tömve vannak az olcsó ukrán gabona miatt eladhatatlanná vált tavalyi terméssel, alig két hónap múlva megkezdődik az aratás. Gyors és hathatós intézkedések nélkül pedig előfordulhat, hogy nem tudják hova betárolni a gabonát a termelők.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink