Uniós szinten is jól teljesít a magyar állattenyésztés

Forrás: Getty Images
Uniós összevetésben is kiemelkedő a sertés-, a baromfi- és a tejágazat teljesítményének javulása idén, miközben jelentősen emelkedett a juh- és szarvasmarha-élőállat exportjának mértéke is. A Vidékfejlesztési programból csaknem félezer milliárd forint kedvezményezettje a magyar állattenyésztés.

A magyarországi sertés- és a baromfivágás növekedése is a harmadik legnagyobb mértékű volt az Európai Unióban – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Az idei – a januártól május végéig tartó időszakra vonatkozó – adatok szerint a tejfelvásárlás bővülése pedig a negyedik legmagasabb volt az unióban. Az élősúlyban számított vágások a baromfinál több mint 14, a sertésnél pedig 8 százalékos mértékben növekedtek. Az állattenyésztés nehéziparának számító szarvasmarha-ágazatban az élőállat-kivitel mennyisége ugyanebben az időszakban mintegy 12, míg a juhágazatban a hazai statisztikai adatok szerint több mint 25 százalékkal emelkedett.

A felvásárlási árak normalizálódtak vagy emelkedtek, ezzel párhuzamosan pedig csökkentek a finanszírozási költségek, illetve a takarmányárak. Eközben az államtitkár szerint több ágazatban is élénkült a hazai és külföldi fogyasztás.

A kedvezőbb piaci környezet lehetőségeinek kihasználását érdemben segíti az állattartáshoz kapcsolódó támogatási rendszer, valamint a rendszerváltás utáni legnagyobb ágazati modernizációs program is

– hangsúlyozta Feldman. A Vidékfejlesztési program keretében 2021 óta mintegy 491 milliárd forint jutott az állattartók beruházásaira, a telepek fejlesztésének és megújításának támogatására.

A gazdálkodói likviditás megőrzéséhez járul hozzá a gyepgazdálkodást, takarmánytermelést is folytató gazdaságok számára a 2024 végéig tartó, megnövelt keretösszegű
agrár-környezetgazdálkodási program és az ökológiai gazdálkodás emelt szintű támogatása vagy a kamattámogatott forgóeszközhitelek rendszere.A közös agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában a magyar agrárium fejlesztésére szánt források minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek az agrárium szereplőinek, az állattenyésztőknek és -tartóknak számos újabb lehetőség nyílik telepeik korszerűsítésére vagy állatjóléti programokban való részvételre.

Működnek az őshonos fajták megőrzését és a tenyésztésükkel kapcsolatos tanácsadást segítő, vagy a Natura 2000 területekre igényelhető kompenzációs támogatások. Jelenleg összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívást hirdetett meg az agrártárca az állattartó gazdaságok fejlesztéseire, melyekkel kisebb és nagyobb léptékű projektek egyaránt megvalósíthatók.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink