Míg a madárinfluenza-kimutatások a tengeri madártenyésztő telepeken csökkentek az előző jelentéstételi időszak (2022. június és szeptember) óta, a vízi madarak és baromfik esetén nőtt az esetek száma. A baromfiknál a nyár óta tapasztalt járványkitöréses esetek növekedése valószínűleg összefügg a vírus vízi madarakon keresztüli terjedésével.

A jelenlegi madárinfluenza-járvány a valaha megfigyelt legnagyobb Európában. A 2021 októberétől 2022 szeptemberéig tartó pandémia első évében 37 európai országban 2520 kitörést jelentettek baromfi, valamint 227 fogságban tartott madár esetén, emellett 3867 vadon élő madárnál észlelték a betegséget. Mintegy 50 millió madarat irtottak ki az érintett gazdaságokban. A leölt állatok száma ennél jóval magasabb is lehet, mert ez az összesítés nem tartalmazza a gócpontok régiójában megelőzési céllal a hatóságok által elrendelt állományfelszámolásokat.

A magas patogenitású madárinfluenza vadon élő madarakban és baromfikban való szokatlanul nagy előfordulása 2022 nyarán azt jelentette, hogy a betegség észlelése óta először nem volt egyértelmű különbség a járvány első évének vége és az idei, magas patogenitású madárinfluenza-szezon kezdete között, amely 2022 októberében kezdődött.

Közel a megvalósuláshoz a franciák madárinfluenza elleni védőoltása

A francia mezőgazdasági miniszter nem lát más megoldást az országot súlyosan érintő madárinfluenza kezelésére, mint vakcinát fejleszteni ellene. Ennek helyszíneit és protokollját már meg is határozták.

Az ECDC, amely szintén hozzájárult a jelentéshez, arra a következtetésre jutott, hogy a fertőzés kockázata az európai országok lakossága számára alacsony, a foglalkozásuk miatt a fertőzésnek kitettek esetén pedig alacsony és közepes. A jelentési időszakban Spanyolország jelentett olyan esetet, amikor az A(H5N1) madárinfluenza-vírust egy gazdaságban kitört járvány kitörése után a fertőzött baromfival érintkezett két dolgozóban is kimutatták, akik a pandémia előtt és a selejtezési tevékenységek során kerültek kapcsolatba a fertőzött baromfival. A minta vírusterhelése alacsony volt, a teljes vírust nem lehetett szekvenálni, ami inkább a jelenlétre utalt, mintsem aktív fertőzésre és vírusszaporodásra. A spanyol hatóságok rutinszerűen vizsgáljak a dolgozókat is a fertőzött farmokon.

Soha nem látott pusztítást végez a madárinfluenza az Egyesült Államokban

Az eddigi legsúlyosabb állategészségügyi vészhelyzet alakult ki, az elhullott állatok száma meghaladja a korábbi rekordot.

Az Európai Bizottság kérésére az EFSA jelenleg vizsgálja a magas patogenitású madárinfluenza elleni vakcinák baromfi esetén való rendelkezésre állását és mérlegeli a lehetséges vakcinázási stratégiákat. Ennek az eredménye, amelyhez az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az EURL is hozzájárul, 2023 második felében lesz elérhető.

Megjelent a madárinfluenza Hajdú-Bihar megyében is

A kórokozók ezúttal egy nádudvari tenyészpulykatelepen jelentek meg.