A költségeknél kisebb mértékben nőtt a tojás ára – de még így is örülhetnek a hazai termelők

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára darabonkénti 27,5 forint volt 2021 első kilenc hónapjában, ami közel 3 százalékkal haladta meg az előző évi azonos időszakának átlagárát. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára három százalékkal 28,7 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé közel 4 százalékkal
32,8 forint/darabra nőtt – közölte az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI).

Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 2 százalékkal 24,7 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 3 százalékkal 27,9 forint/darabra emelkedett a vizsgált időszakban.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára közel 3 százalékkal 127,3 euró/100 kilogrammra csökkent 2021 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Az AKI jelentése szerint Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 20 százalékkal 12,7 ezer tonnára csökkent 2021 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az import több mint
kétharmada Ukrajnából (–32 százalék) és az USA-ból (–11 százalék) érkezett 2021. január és július között. Emellett Argentínából (–19 százalék) csökkent, Kínából (+15 százalék) pedig nőtt a beszállított mennyiség a megfigyelt időszakban. A közösség tojás- és tojástermékexportja közel 20 százalékkal 164,5 ezer tonnára emelkedett 2021. január–július között az előző év azonos időszakához képest.

Az unió legnagyobb célországai – Japán (27 százalék részesedés az exportból) és Svájc (14,5 százalék) – együttesen 67,9 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből. Japánba 11 százalékkal emelkedett, míg Svájcba 4 százalékkal csökkent a kivitel. Thaiföldre 55 százalékkal, Mauritániába több mint 59 százalékkal nőtt az export a megfigyelt periódusban.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) szeptemberben megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése csaknem 1 százalékkal emelkedhet 2021 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg éves szinten nem várható számottevő változás. Az egy főre jutó fogyasztás az előrejelzés szerint egy százalékos mértékben csökkenhet.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink