A költségeknél kisebb mértékben nőtt a tojás ára – de még így is örülhetnek a hazai termelők

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára darabonkénti 27,5 forint volt 2021 első kilenc hónapjában, ami közel 3 százalékkal haladta meg az előző évi azonos időszakának átlagárát. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára három százalékkal 28,7 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé közel 4 százalékkal
32,8 forint/darabra nőtt – közölte az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI).

Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 2 százalékkal 24,7 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 3 százalékkal 27,9 forint/darabra emelkedett a vizsgált időszakban.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára közel 3 százalékkal 127,3 euró/100 kilogrammra csökkent 2021 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Az AKI jelentése szerint Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 20 százalékkal 12,7 ezer tonnára csökkent 2021 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az import több mint
kétharmada Ukrajnából (–32 százalék) és az USA-ból (–11 százalék) érkezett 2021. január és július között. Emellett Argentínából (–19 százalék) csökkent, Kínából (+15 százalék) pedig nőtt a beszállított mennyiség a megfigyelt időszakban. A közösség tojás- és tojástermékexportja közel 20 százalékkal 164,5 ezer tonnára emelkedett 2021. január–július között az előző év azonos időszakához képest.

Az unió legnagyobb célországai – Japán (27 százalék részesedés az exportból) és Svájc (14,5 százalék) – együttesen 67,9 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből. Japánba 11 százalékkal emelkedett, míg Svájcba 4 százalékkal csökkent a kivitel. Thaiföldre 55 százalékkal, Mauritániába több mint 59 százalékkal nőtt az export a megfigyelt periódusban.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) szeptemberben megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése csaknem 1 százalékkal emelkedhet 2021 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg éves szinten nem várható számottevő változás. Az egy főre jutó fogyasztás az előrejelzés szerint egy százalékos mértékben csökkenhet.