Ötéves mélyponton az EU sertéshús-termelése

Forrás: Getty Images
Az Európai Unió sertéshústermelésének becsült értéke júniusban 1,78 millió tonnára, illetve júliusra 1,66 millió tonnára tehető, ami éves szinten 5,7, illetve 8,4 százalékos csökkenést jelent. 

Az Euromeatnews által közölt írás szerint ezzel az EU-27 becsült (január és július közötti) termelése 12,95 millió tonnát ért el, ami 2017 óta a legalacsonyabb mennyiség.

A hat kulcsfontosságú termelő ország esetében az éves adatok csak Spanyolországban mutatnak éves szinten növekedés, bár csupán marginális, 0,2 százalékot.

A legnagyobb változást Németországban tapasztalták, ott 2022-ben 10,1 százalékkal esett vissza a termelés.

Lengyelországban és Dániában is jelentős visszaesés volt tapasztalható, 9,2, illetve 4 százalékos csökkenés. Franciaország és Hollandia egyaránt 1,5 százalék körüli csökkenést mutatott.

Az alacsonyabb termelést az alacsonyabb vágásszámok okozták. A júniusi és júliusi vágási számok becsült száma 19,23 millió, illetve 18,13 millió egyed, ami 5,2, illetve 7,8 százalékos éves csökkenést jelent. Valószínűleg ennek a visszaesésnek egy része az Európa-szerte és az északi féltekén ebben a két hónapban tapasztalt hőhullámoknak köszönhető. Ezzel a becslések szerint ajanuártól júliusig az EU-27-ben 137,91 millió egyedre becsülték a sertésvágást, ami az elmúlt öt év legalacsonyabb vágásszáma.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink