Negyven százalékkal lett magasabb a trappista feldolgozói ára

Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság
Folytatódott májusban a nyerstejárak emelkedése, miközben a felvásárolt mennyiség éves alapon is csökkent. Eközben annak ellenére kevesebb volt a nyerstej spotpiaci értékesítése, hogy ott az éves áremelkedés a duplája volt a belföldinek.

Májusban a nyerstej országos termelői átlagára 151,68 forint/ kilogramm volt, ami a fehérjetartalom 0,07 százalékpontos és a zsírtartalom 0,11 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos emelkedése mellett azt jelenti, hogy az előző havihoz képest 4 százalékos volt az áremelkedés – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb tejpiaci jelentésébe. Éves alapon 37 százalékos volt az árnövekedés.

A nyerstej felvásárlása 2022 májusában az előző havi mennyiségnél 1 százalékkal, a 2021. májusinál 6 százalékkal kevesebb volt. A májusi átlagos kiviteli ár 170 forint/kilogramm volt, az előző havihoz képest 6 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 70 százalékkal emelkedett.

A kiviteli ár 12 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat.

Az AKI adatai szerint a nyerstej kiszállítása 17 százalékkal csökkent 2022 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az AKI adatai szerint 2022 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a trappista sajt (+40 százalék), a kefir (+34 százalék), a tejföl, az adagolt vaj, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (egyaránt +33 százalék), a tehéntúró és a natúr joghurt (egyaránt +32 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és az ömlesztett sajt (egyaránt +31 százalék), a gyümölcsös joghurt (+29 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+23 százalék), a natúr joghurt (+12 százalék) feldolgozói értékesítési ára.

A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (+37 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+31 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+29 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (+5 százalék) fogyasztói ára.

Az AKI arról is beszámolt, hogy a nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az USA-ban 48, az Európai Unióban 29, Új-Zélandon pedig 23 százalékkal emelkedett 2022 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink