Most fordul a tejár

Fotó: Kallus György / Világgazdaság
Egy hónappal ezelőtt, a tejárak várható alakulásáról szóló cikkében Fórián Zoltán, Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője arra hivatkozott, hogy a takarmányárak mérséklődése időben odázza a tejár emelkedésének kezdetét. Nos, most van itt az ideje, amikor lassan ugyan, de fordulat következik – írja most.

A világpiacon mértékadónak számító Global Dairy Trade tőzsdén a négy legutóbbi aukción az árak már emelkedtek. Az augusztusiakhoz képest 17 százalékkal vannak a tejárak magasabban. Ez egy több mint egy éves csökkenési ciklus végét hozta el azon a platformon. Az összesített árak további 4,3 százalékkal emelkedtek a legutóbbi, október 18-i Global Dairy Trade aukción, a kulcsfontosságú teljes tejpor ára pedig 4,2 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor az árak 38 százalékkal még mindig alatta vannak a tavalyi rekordmagasságnak. A Fonterra – a világ legnagyobb tejtermék exportőre- szintén emelte ebben a hónapban tejár előrejelzését.

A legnagyobb kérdőjel szokás szerint Kína importigénye. Bár emelkedik, a korábbi mértéktől elmarad a kínai tejtermékimport, ami bizonytalanságot okoz. A kínai gazdaság gyengélkedése valószínűleg tovább folytatódik, és ez az ottani tejfogyasztás további csökkenéséhez is vezethet. Mindenesetre Kína hazai teljes tejpor készletei továbbra is magasak – még ha nem is nőnek tovább.

Az általam is gyakran hivatkozott olasz azonnali tejárak is kaptatnak felfelé a lejtőn. Az októberi árak már csak 22 százalékkal alacsonyabbak az éppen egy évvel ezelőtti csúcstól.


Forrás: clal.it

Térségünkben az osztrák és a romániai árak már szeptemberben is mutatták az emelkedés jeleit, de várakozásaim szerit ez az októberi statisztikákban már általánossá válik.


Forrás: DG Agri

A globális tejárak tehát határozottan emelkedni kezdtek, a kilátások – a bizonytalanságok mellett is – javultak. Az ok egyszerűen az, hogy

a tartós és jelentős árcsökkenés miatt a tejtermelők visszafogták kibocsátásukat, ami ugyebár előbb-utóbb szűkülést okoz a kínálatban. Ez az idő most jött el a világpiacon.

Hivatkoznak itt El Nino-ra, de a lényeg, hogy a kereslet élénkül, miközben a kínálat a legfontosabb exportőröknél a szokásos alatt marad.

Nálunk az AKI szeptemberi átlagárai már jelzik a fordulatot, hiszen 153,6 forintra nőtt az augusztusi 151,5 Ft/kilogramm után.

A tejárban ugrásra nem számítok, de trendfordulóra igen. A hazai kereslet szűkössége és a mérséklődő takarmányárak közepette a tejtermelési kedv nem javul, de a nagy tehetetlenség tovább lendíti a szektort.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink