Már öt amerikai államban haltak meg tehenek a madárinfluenza miatt – emberekre is átterjedt a vírus

Forrás: Shutterstock
A Reuters beszámolója szerint, már öt amerikai államban pusztultak el madárinfluenzával fertőzött tehenek. Emiatt, úgy tűnik, a tehenek körében kitört madárinfluenza nagyobb gazdasági károkat okozhat a gazdaságban, mint azt eredetileg gondolták.

Az Egyesült Államok öt államában madárinfluenzával fertőzött tejelő tehenek pusztultak el, vagy még mielőtt ez megtörtént volna levágták őket a gazdák, mert nem gyógyultak meg – közölték állami tisztviselők és akadémikusok a Reuters hírügynökséggel.

A halálesetekről szóló jelentések azt sugallják, hogy a teheneknél kitört madárinfluenza nagyobb gazdasági károkat okozhat a gazdaságban, mint azt eredetileg gondolták. A gazdálkodók régóta selejtezik a vírussal fertőzött baromfit, de a tehenek tartása sokkal többe kerül, mint a csirkék vagy a pulykák. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) szóvivője elmondta, hogy az ügynökség tudott néhány elhullásról, de a tehenek túlnyomó többsége sikeresen felépül.

Az USDA szerint március vége ótatíz államban több mint 80 tejelő tehenet fertőzött meg a madárinfluenza. Az állatok egy része másodlagos fertőzésben pusztult el, miután a madárinfluenza legyengítette az immunrendszerüket – mondták az állatorvosok, mezőgazdasági tisztviselők és a madárinfluenza elleni állami fellépésben közreműködő akadémikusok. Más teheneket leöltek a gazdák, mert nem tudtak felépülni a vírusból.

A gazdálkodók és állatorvosok szerint a madárinfluenzával fertőzött szarvasmarhák tejtermelése csökken, emésztési problémákkal, lázzal és étvágytalansággal küzdenek. Dél-Dakotában egy 1700 tehenet számláló tehenészet levágásra ítélte az állatokat, miután azok nem gyógyultak fel a vírusból, és további több tucat állatot öltek le, mert másodlagos fertőzést kaptak – mondta Russ Daly, a Dél-Dakotai Állami Egyetem professzora.

Egy michigani farmon a 200 fertőzött tehén körülbelül 10 százalékát leölték, miután ők sem tudtak felépülni a vírusból – mondta Phil Durst, a Michigan State University Extension oktatója. Egyébb államokból is beszámoltak az állatok leselejtezéséről, miután azok elkapták a madárinfluenzát.

Újabb amerikai gazdát fertőzött meg a madárinfluenza

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink