Újabb amerikai gazdát fertőzött meg a madárinfluenza

Forrás: Bloomberg
A mezőgazdasági dolgozó felső légúti fertőzésről számolt be, köhögéssel, valamint duzzadt és irritált szemekkel jelent meg az órvosi vizsgálaton. A dolgozó vírusellenes szert kapott, és otthon maradt.

Egy újabb michigani mezőgazdasági munkást fertőzött meg a madárinfluenza, ő a harmadik személy az Egyesült Államokban, aki elkapta a vírust, amely szarvasmarhák körében járványkitörést váltott ki. A Bloomberg beszámolója szerint, a mezőgazdasági dolgozó valószínűleg egy fertőzött tehénnel való érintkezés útján kapta el a vírust – közölte csütörtökön egy e-mailben az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC). Arról is beszámoltak, hogy az emberekre vonatkozó kockázat továbbra is alacsony.

A mezőgazdasági dolgozó felső légúti fertőzésről számolt be, köhögéssel, valamint duzzadt és irritált szemekkel. A dolgozó vírusellenes szert kapott, és otthon maradt. A közlemény szerint a farmon egyetlen más dolgozó sem számolt be légúti tünetekről.

Az egészségügyi tisztviselők az elmúlt hetekben fokozták a H5N1, a madárinfluenza rendkívül patogenitású típusának vizsgálatát. A törzsről ismert, hogy fajok között is tud ferzőzni, és időnként halálos megbetegedéseket okozott az emberekben, ami most aggodalmat kelt az, hogy járványveszélyt jelent.

Az országban az első emberben szarvasmarhák által okozott madárinfluenzát márciusban jelentettek egy texasi mezőgazdasági munkásnál, a második esetet pedig egy michigani mezőgazdasági munkásnál májusban. Mindketten szemfertőzés tüneteit mutatták, vírusellenes kezelésben részesültek és felépültek.

A CDC jelentése szerint kilenc államban 67 szarvasmarha-állomány pozitív lett madárinfluenzában. Az egészségügyi tisztviselők azt mondták, hogy szükség esetén vírusellenes szerekkel és vakcinakészletekkel is rendelkeznk.

Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat a Moderna Inc.-vel és a Pfizer Inc.-vel a hírvivő RNS madárinfluenza elleni vakcinák kifejlesztéséről. A CSL Seqirus, az oltóanyag-gyártó cég közölte, hogy a Biomedical Advanced Research and Development Authority (Biomedical Advanced Research and Development Authority) kiválasztotta a madárinfluenza elleni vakcina előállításának befejező szakaszát. A vállalat hozzávetőleg 4,8 millió adagot fog szállítani a vakcinatípusból, amely jól illeszkedik a jelenleg keringő H5N1 törzs H5 komponenséhez.

Tekintettel a nyers, nem pasztőrözött tejben lévő vírusszintre és a tehenekben való terjedés mértékére, a CDC azt mondta, hogy további humán megbetegedések azonosítására számítanak. Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériuma (USDA) ösztönzőket ajánlott fel a gazdaságoknak a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, beleértve az egyéni védőfelszerelések beszerzésének, az állatorvosi- és a minták szállítási költségeinek megtérítését.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink