Letarolja az afrikai pestis a román sertésállományt

Forrás: Shutterstock

Romániában továbbra is magas az aktív afrikai sertéspestis (ASP) kitörések száma. Idén október végén 43 százalékkal nőtt a járványkitörések száma az előző év azonos időszakához képest – közölte legfrissebb jelentésében az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA).

A kereskedelmi célú gazdaságok továbbra is közvetlenül érintettek, a vírus jelenlétét a gazdaságok szintjén is megerősítik,
vagy közvetve derül ki amikor korlátozzák egy-egy régióban az állatok mozgását. A kormányzati, közigazgatási káoszt jellemzi, hogy az ASP felügyeleti és ellenőrzési cselekvési tervezetét a román kormány még mindig nem hagyta jóvá.

A román Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) által közzétett adatok szerint 2019-től 2021 októberének végéig 4255 járványkitörést erősítettek meg. Az ASP-pozitív vaddisznók száma elérte az 5895 esetet Románia-szerte. Az idei járványkitörések száma továbbra is meghaladják a 2020-as adatokét, bár a 2018-as és 2019-es szintek alatt mozognak.

Jelenleg 585 aktív ASP-járványgóc van, ebből 24 kereskedelmi gazdaságokban ütötte fel a fejét. A kitörések háromnegyede Románia déli és délkeleti részén található. A háztáji gazdaságok továbbra is meghatározóak a járványkitörések számát tekintve (több mint 90 százalék), de a kereskedelmi gazdaságok a erősen érintettek a kitörések számát tekintve, főként a kényszervágások és az ellátási láncra gyakorolt hatás szempontjából. Az Állategészségügyi Szervezetnek benyújtott jelentések szerint a 2017 júliusában észlelt első ASP-fertőzés óta, az afrikai sertéspestis felszámolási program keretében 2021 októberéig már több mint egymillió sertést vágtak le.

Közben a szabályozási keret tekintetében az elmúlt hónapokban sem történt említésre méltó változás – mutat rá jelentésében az USDA. A sürgősségi rendelettervezet, amelyet az ANSVSA 2021 márciusában bocsátott nyilvános konzultációra, nem mozdult el a holtpontról, a romániai sertéságazat csalódására nem haladt át a jóváhagyási folyamaton. Ugyanakkor 2021. június végén a román parlament néhány képviselője vitára bocsátott egy sertéstörvény-tervezetet, a sertésgazdaságokról és az ASP elleni küzdelemről szóló jogszabály javaslatot. A törvénytervezetet elsőként a szenátus és több bizottság kell megvitassa, de csak miután az alsóház jóváhagyta mehet a szenátus elé.

A román sertésállomány a 2017-es 4,5 millióról az afrikai sertéspestissel való sikertelen harc következtében idén márciusra 3,5 millióra csökkent. A tenyészkocák száma pedig nagyjából 320 ezerről esett vissza bőven 250 ezer alá.

Világszintű problémáról beszélhetünk, melyet a koronavírus miatti bizonytalanságok tovább fokoznak és melynek következtében a hazai hústermelés több mint harmadát adó magyar sertéstartóknak és uniós versenytársaik többségének soha nem látott nehézségekkel kell szembenézniük – világított rá az Agroképnek írt cikkében Dúl Udó a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértője.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink