Lejtőre került állatlétszám a takarmánydrágulás és az állatjárványok miatt

Fotó:  Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló
Magyarországon 2022. június 1-jén a főbb haszonállat-fajokból kevesebbet tartottak az egy évvel korábbinál – áll a KSH friss kiadványában. Az állattartási kedvet kedvezőtlenül befolyásolta a takarmánynövények erőteljes drágulása és bizonyos állatbetegségek felbukkanása.

A szarvasmarha-állomány 902,7 ezer volt, ami 3,1 százalékos mérséklődést jelent, és mindössze 5 megyében nőtt a létszámuk, utóbbiak közül is csak Somogyban bővült jelentősebben (13 százalékkal). A nagyobb állománnyal rendelkező megyék közül Hajdú-Biharban egy év alatt 3,3, Pest megyében 7,8, Bács-Kiskunban 5,4 százalékkal fogyott a szarvasmarhák száma. Száz hektár mezőgazdasági területre vetítve a legtöbb szarvasmarhát Győr-Moson-Sopron és Pest megyében tartották (egyformán 27-et), a legkevesebbet Hevesben (10-et).

A sertésállomány (2,7 millió) 2021. június 1-jéhez képest országosan 5,9 százalékkal csökkent, 7 megyében azonban többet gondoztak az egy évvel korábbinál.

A legtöbb sertést tartó megyék közül Jász-Nagykun-Szolnokban 13, Baranyában 3,2 százalékkal emelkedett, Hajdú-Biharban azonban 17 százalékkal visszaesett az egyedszám.

A száz hektár mezőgazdasági területre vetített sertések száma Komárom-Esztergom megyében (177) a hazai átlag (53) 3,3-szorosát, Baranyában (138) 2,6-szorosát, Somogyban (92) 1,7-szeresét tette ki, Hevesben (12) viszont az országosnak kevesebb mint az egynegyede volt.

A juhállomány a nyár kezdetén (928,5 ezer) összességében 3,1 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál, azonban Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala mellett a dél-alföldi, valamint a dél-dunántúli megyékben növekedett. A hazai juhállomány együttesen majdnem felével rendelkező megyék közül Bács-Kiskunban 2,7 százalékkal gyarapodott, Hajdú-Biharban 5,5, Szabolcs-Szatmár-Beregben 18 százalékkal fogyott az egyedszámuk 2021. június 1-jéhez képest.

A tyúkok száma egy év alatt megyénként különbözőképpen változott, összességében 11 százalékkal, 30 millió alá csökkent. A legalább 2 millió tyúkkal rendelkező megyék közül egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bővült a létszám (11 százalékkal), a legnagyobb mértékben pedig Bács-Kiskunban esett vissza (41 százalékkal) az állományuk, állategészségügyi járványhelyzet miatti kényszervágásokkal összefüggésben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink