A kiskérődzők állománya csökkent a leginkább az EU-ban

Közzétette Eurostat EU 2023-as előzetes állatállomány-adatait. Ezek alapján elmondható, hogy az unió állatállomány-létszáma alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Az Eurostat által közzétett legfrissebb, az EU állatállományára vonatkozó előzetes adatok szerint 2023-ban az EU állatállomány-létszáma alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A 2022-es évhez képest a sertés- és a szarvasmarha-állomány 1, a juhállomány 3, a kecskeállomány pedig 5 százalékkal csökkent. Tavaly az EU-ban 133 millió sertés, 74 millió szarvasmarha, 58 millió juh és 11 millió kecske volt.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy

az elmúlt évtizedben valamennyi állatfaj állománylétszáma csökkent az unióban.

A legkisebb mértékben a szarvasmarhák létszáma esett vissza az EU-ban, az 2013-hoz képest 5 százalékkal esett vissza, ezt követi a sertéseké, mely 6 százalékos csökkenést mutatott. Ezzel szemben a juhok száma 9 százalékkal csökkent, míg a kecskéké erőteljes, 15 százalékos visszaesést mutatott.

Fotó: Eurostat, NAK

Az Eurostat által bemutatott legfrissebb statisztikák tehát − amelyek különösen a kecske- és juhállomány létszámok jelentős csökkenését mutatják – minden állattenyésztési ágazat, de különösen a kiskérődző ágazat számára aggodalomra adnak okot.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink