Kitört a házisertések között az afrikai sertéspestis Németországban

Forrás: Getty Images

A Friedrich Loeffler Intézet megerősítette, hogy egy baden-württembergi házisertéstelepen afrikai sertéspestis tört ki – közölte az Agrarheute szakportál.

Az állatbetegségekkel kapcsolatos információs rendszer szerint az afrikai sertéspestis kitörésének fő területe az érintett sertéstelep körül Forchheim am Kaiserstuhl község környéke. Emmendingen kerület csak néhány kilométerre található Freiburgtól és a francia határtól. A baden-württembergi ASF -járvány az első Németország déli részén.

Baden-Württemberg tartomány élelmezésügyi, vidéki és fogyasztóvédelmi minisztériuma május 25-én erősítette meg az afrikai sertéspestis kitörését Emmendingen körzetében. A május 26-i sajtótájékoztatón Peter Hauk (CDU) földművelésügyi miniszter azt mondta:

Jól felkészültünk, minden szükséges intézkedést azonnal megtettünk.

Az emberi egészségre nincs veszély, a sertéshús gond nélkül fogyasztható. A sertéstelepeknek sürgősen meg kell felelniük biológiai biztonsági intézkedéseiknek. Hauk emlékeztetett arra, hogy Baden-Württembergben tavaly óta működik egy biobiztonsági projektcsapat, amely kérésre foglalkozik a sertéstartokkal, elmegy a telepekre, és ingyenesen ellenőrzi a biológiai biztonsági intézkedéseket és tanácsot ad a gazdaságoknak.

Az afrikai sertéspestisben érintett farm szabadtéri sertéstartással foglalkozik. Május 19. és május 25. között 35 sertésből 16 pusztult el. Két elhullott állat halálának okát vizsgálta a freiburgi Vegyi és Állategészségügyi Nyomozó Iroda (CVUA). Az eredmények azonnal jelzést adtak az ASF-ről, amit a Friedrich Loeffler Intézet is megerősített szerda este.Ezért a többi állatot ezután leölette az Emmendingen kerületi hivatal.

A baden-württembergi mezőgazdasági minisztérium azt feltételezi, hogy az afrikai sertéspestis nem vaddisznóból, hanem „emberi akcióból” került a farmra. Hauk miniszter azt mondta: „Jelenleg nem tudunk tájékoztatást adni a vírus bejutásának konkrét okáról. Az MLR szoros kapcsolatban áll a Friedrich Loeffler Intézettel (FLI). A jövő hét elején az FLI járványügyi csapata Baden-Württembergbe érkezik, és támogatja a helyi hatóságokat a járványügyi vizsgálatokban. Emellett reméljük, hogy a kórokozó FLI általi génszekvenálása további információkkal szolgál majd a kórokozó eredetéről.”

Christian Lieher, a Pirsch magazin szerkesztője beszélt az afrikai sertéspestis kitörése által érintett állattartóval. A gazda elmagyarázta, hogy két nappal az első tünetek megjelenése előtt az állatorvosi hivatal a helyszínen volt a gazdaság rutinellenőrzésére, és nem kellett talltak semmi gondot. Ami a további lépéseket és a fertőtlenítést illeti, az állattartó kissé magára hagyva érzi magát. Így nem érti, hogy a legelő körül miért nincsenek még lezárva az ösvények. Az ASF kitörésének helyén sok a vadon élő madár. A gazda maga tette meg az első lépést, és két riasztórendszert állított fel a rét kerítésén. Mint mondta, meg akarják akadályozni, hogy a madarak szennyezett szalmát vagy hasonlót hordjanak ki. A kárt 30-40 ezer euróra becsüli.

Az Agrarheute tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestissel sújtott üzem körül egy legalább három kilométeres sugarú tilalmi zónát és az ehhez kapcsolódó, legalább tíz kilométeres külső sugarú megfigyelési körzetet alakítottak ki. A mezőgazdasági minisztérium szerint ezek a tiltott területek Emmendingen, Breisgau-Hochschwarzwald és Ortenau körzetre terjednek ki.

Lejtőn az uniós sertésszektor – itthon a plusztámogatások jelentik a féket

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink