Kilőtt a baromfihús-export

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság
Növekvő csirke- és csökkenő pulykavágásokról számolt be az első háromnegyedéves jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet, míg az első nyolchavi adatok alapján az látszik, hogy a baromfihúsexport csaknem harmadával emelkedett, az import pedig csökkent.

Magyarországon élősúlyban 538 ezer tonna baromfit vágtak le 2021 első kilenc hónapjában, ami 9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért mennyiséget – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Ebből a vágócsirke 360 ezer tonnát tett ki, 4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, míg a 68 ezer tonna vágópulyka 10 százalékos csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Külkereskedelmi adatokból csak az első nyolchavi áll rendelkezésre, és ezek alapján Magyarországon

a baromfihúsok exportja 32 százalékkal, csaknem 168 ezer tonnára emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva

– idézte az AKI a KSH adatait. Ezen belül a csirkehús kivitele 16 százalékkal 95 ezer tonnára, a pulykahúsé 30 százalékkal 23 ezer tonnára nőtt. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (23 ezer tonna), Bulgária (17,5 ezer tonna), Németország (16 ezer tonna), Szlovákia (13 ezer tonna) és Ausztria (12,5 ezer tonna) voltak. Ugyanebben az időszakban Magyarország baromfihúsimportja 22 százalékkal, 44 ezer tonnára csökkent. Ezen belül a csirkehús behozatala 10 százalékkal, 34 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 48 százalékkal 2 ezer tonnára esett vissza. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (14 ezer tonna), Romániából (11,5 ezer tonna), Hollandiából (5 ezer tonna) és Ausztriából (5 ezer tonna) érkezett.

Az AKI jelentése szerint a vágócsirke élősúlyos termelői ára 11 százalékkal, 283 forint/kilogrammra, a vágópulykáé pedig 7 százalékkal 410 forint/kilogrammra emelkedett 2021 első negyvenhat hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint 198 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2021 első negyvenhat hetében, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A magyarországi ár 5,5 százalékkal 534 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.

A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1195 forint/kilogramm, a csontos csirkemellé 818 forint/kilogramm volt 2021 első negyvenhat hetében. A csirkemell ára 10,5 százalékkal 1167 forint/kilogrammra, a csirkecombé pedig 10 százalékkal 512 forint/kilogrammra emelkedett az idei év első negyvenhat hetében az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU27 baromfihúsexportja 12 százalékkal, 1126 ezer tonnára csökkent 2021 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A közösség baromfihúsimportja is visszaesett: 3,6 százalékkal, 379 ezer tonnára. Az import csaknem háromnegyede Brazíliából és Thaiföldről származott, a két országból összesen 281 ezer tonna baromfihús érkezett, ami 2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Közel 13 százalékkal nőtt a Kínából érkező, míg 12 százalékkal csökkent az Ukrajnából származó baromfihús mennyisége az idei év első kilenc hónapjában.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent előrejelzése szerint az USA csirkehústermelése 0,5 százalékkal emelkedhet, míg pulykahústermelése több mint 2 százalékkal csökkenhet 2021 negyedik negyedévében az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. Éves szinten a csirkehúsok termelése stagnálhat, míg a pulykahústermelés 2 százalékkal mérséklődhet 2021-ben. Az USA csirkehúsexportja 2021 negyedik negyedévében várhatóan 5,5 százalékkal csökken az előző év negyedik negyedévéhez képest. A pulykahús esetében a csökkenés mértéke 8,5 százalék ugyanezen időszakot tekintve. Az egy főre jutó csirkehúsfogyasztás előreláthatóan 1 százalékkal emelkedhet, míg a pulykahúsfogyasztás 4 százalékkal csökkenhet 2021 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink