Két évtizede nem történt ilyen az uniós baromfipiacon

Két évtizedes növekedés után idén várhatóan csaknem egy százalékkal csökken az uniós csirkehústermelés a magas patogenitású madárinfluenza-járványok és a koronavírus gazdasági hatásai miatt – közölte friss baromfipiaci előrejelezésében az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA). Mint írják a Covid-19 miatti lezárások főként az éttermeket, szállodákat és az étkezdéket érintették, az úgynevezett HORECA szektort. Bár a csirkehús iránti keresletet mindez kevésbé érintette, mint más húsokét, de a megnövekedett otthoni fogyasztás mégsem tudta teljes mértékben pótolni az éttermi eladások kiesését.

A 2020-as évvel ellentétben, amikor a koronavírus megjelenése miatti lezárások és pánik, jelentős zavarokat okoz az ellátási láncban, idén ilyen anomáliákra nem került sor. A termelés azonban a legtöbb uniós országban csökkent. Lengyelország, amely még mindig a legnagyobb uniós csirketermelő, az összes uniós csirketermelés közel 20 százalékát adta, a különösen érintett volt a vendéglátó egységeket érintő bezárásokban. A COVID-19 járvány kitörése előtt a lengyel csirkeállomány növekedését elsősorban az export hajtotta. A lengyel csirkehústermelés mintegy 50 százaléka a határokon kívül értékesítették. Lengyelország más uniós tagállamokba irányuló exportjának nagy részét általában a HORECA szektor fogadta.

Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld KA

Emelet a lengyel exportot is érintették a magas patogenitású madárinfluenza-járványok, amelyek fontos exportpiacok bezárását eredményezték, többek között Dél-Afrika és Kína vonatkozásában.

Még ha az EU kezd is túllépni a koronavírus okozta anomáliákon, a gazdasági kihívások Európa nagy részén továbbra is megmaradnak, ez viszont kedvezhet majd az olcsó fehérjeforrásoknak. A csirkehús iránti fogyasztói preferencia némileg növelheti a keresletet és a termelés is növekedhet 2022-ben, bár a korábban becsültnél lassabb ütemben.

A rövid két hónapos termelési ciklus miatt, az uniós csirkeipar gyorsan tud reagálni a változó piaci körülményekre, ami az USDA-t az előrejelzés kiigazítására is kényszerítheti.

Az uniós csirkehús külkereskedelmi többlete 2021-ben várhatóan csökkenni fog, mivel erősebben fog esni az export mint amennyire mérséklődik majd az import. Az EU-ból származó csirke iránti kereslet csökken idén az Egyesült Királyság, Brazília, Thaiföld és Ukrajna részéről.

Az Egyesült Királyságból származó uniós behozatalra hatással lesz a Brexit teljes körű végrehajtása, valamint a január 1-jén kezdődő vám- és állat-egészségügyi ellenőrzések bevezetése.

Az Ukrajnából érkező uniós importra továbbra is negatív hatással lesz a 2019. júliusi szabadkereskedelmi megállapodás (DCFTA) baromfiimportkvótáinak módosítása, amely bezárta azt a kiskaput, amely lehetővé tette, hogy a csontos fehér hús vámmentesen érkezzen a közösség területére.

Az USDA szerint amennyiben nem nem lesznek további, a HORECA-ágazatot érintő zárlatok, az EU csirkehús iránti importkereslete 2022-ben várhatóan újra jelentkezik, bár alacsonyabb szinten, mivel Lengyelországból egyre több olcsó termék áll rendelkezésre.

Az EU csirkehús exportja az előrejelzés szerint 2022-ben növekedni fog, mivel az uniós exportáló országok visszanyerik a madárinfluenza mentes státuszt a kulcsfontosságú ázsiai és szubszaharai afrikai piacokon.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink