Kedvező exportlehetőségek és stabil árak az uniós tejpiacon

Fotó: Licska Balázs / Békés Megyei Hírlap
Idén az EU tejfelvásárlása mintegy 0,3 százalékkal fog emelkedni idén 2020-hoz képest, a tehénkivágások számának növekedését, és ezáltal a tejelő tehénállomány csökkenését a hozam növekedése kompenzálhatja. Az Európai Bizottság helyzetértékelése és előrejelzése stabil uniós tejárakról ad számot.

A stabil sajtárak és a különösen a kínai kereslet által a közelmúltban megerősödő egyéb tejtermék-árak pozitív hatással vannak az uniós nyerstej árra, amely április óta különösebb kilengések nélkül alakul. A kínai keresletben várható visszaesés, néhány ár-érzékenyebb piac potenciálisan alacsonyabb kereslete, valamint a következő hónapok tejtermelés növekedése az uniós nyerstej ár szezonális téli emelkedésének valószínűleg gátat fog szabni – áll az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága elkészítette soron következő, 2021. őszi rövid távú előrejelzésében, amelyet a Tej Terméktanács közölt honlapján.

Továbbra is a sajt és a tejszín marad a fő feldolgozási opció a kedvező uniós exportlehetőségeknek köszönhetően. Mindemellett a vaj és a sovány tejpor termelésének növekedése is várható az elkövetkező hónapokban, amely valószínűleg elegendő lesz a belső kereslet fedezésére, mivel az uniós árak jelenleg kevésbé versenyképesek a világpiacon (különösen Afrika árérzékeny piacain és Ázsiában, ahol csökkent a kereslet). A fogyasztói tej termelésében a COVID-19 előtti csökkenő trend visszatérése várható a friss tejtermékek exportjának növekedése mellett.

Néhány tagállam (például Franciaország) az organikus tej termelésének növekedéséről számolt be, amelyre a kereslet azonban továbbra is alacsony. Összességében az EU-27 tejfelvásárlása mintegy 0,3 százalékkal növekedhet 2021. évben, a harmadik negyedévben a 2020. évivel gyakorlatilag megegyező, a negyedik negyedévben azt meghaladó termeléssel.

A tehénkivágások számának növekedése a tejelő tehénállomány mérsékelt, 0,9 százalékos csökkenését eredményezi, amelyet a hozamok 1,3 százalékos növekedése képes lesz ellensúlyozni, a takarmányköltségek emelkedése következtében azonban a korábban előre jelzetthez képest lassabb ütemben. A 2022. évben normál időjárási körülményeket és a kereslet növekedését feltételezve az uniós tejtermelés nagyobb arányú, 0,6 százalékos emelkedése várható a hozamok 1,5 százalékos növekedése és a tejelő tehénállománynak a 2021. évivel megegyező mértékű csökkenése mellett.

Stabil uniós nyerstejárak

A viszonylag stabil uniós tejtermelés is közrejátszik a globális tejkínálat növekedésének egyensúlyozásában. Az USA tejtermelése a növekvő tehénállomány és hozamok miatt egyre emelkedik, ahogy Új-Zélandon is növekszik a termelés. Mindeközben a globális kereslet továbbra is erős, elsősorban Kínának köszönhetően, amely pozitívan hat a tejtermék árakra. Habár a Kínába irányuló import csökkenése várható az év végére, a globális tejtermék árak viszonylag magasak maradhatnak a trend szerint.

Miközben az uniós sajt árak az elmúlt hetekben gyakorlatilag nem változtak, más tejtermékek ára, különösen augusztust követően, folyamatosan emelkedtek. Szeptember közepén az uniós vaj ára mintegy 4050 euró/tonna volt, ahogy a sovány tejpor (2650 euró/tonna) és a teljes tejpor (3250 euró/tonna) uniós ára is jelentősen az előző évi szint felett alakult. Az erős kínai kereslet hatására az uniós savó ára is magasan alakult, az 1000 euró/tonnát közelíti.

A tejtermék árak ilyen alakulása pozitív hatással volt az uniós nyerstej árára is, amely április óta stabilan alakulva augusztusban elérte a 36 euró/100 kilogramm árat, az egy évvel korábbi árat 9 százalékkal meghaladva. A kínai keresletben várható visszaesés, néhány árérzékenyebb piac potenciálisan alacsonyabb kereslete, valamint az év hátralévő időszakának tejtermelés-növekedése az uniós nyerstejár szezonális téli emelkedésének valószínűleg gátat fog szabni.

Tovább nő az uniós sajtexport

A stabil uniós termelés mellett továbbra is a sajt a tejzsír feldolgozásának fő csatornája (2 százalékos termelésnövekedés január-július között). Az első félévben az Egyesült Királyságba irányuló sajtexport csökkenését elsősorban az USA-ba (+18 százalék) irányuló, valamint a kínai (+79 százalék) és a svájci (+6 százalék) export növekedése kompenzálta, miközben a japán és a dél-koreai export visszaesett előző évhez képest.

A következő hónapokban az export trend pozitív maradhat, különösen az USA és Kína irányába, a Ho-Re-Ca szektor gyors helyreállása következtében. Az uniós sajt export növekedése így elérheti a 4 százalékot. Mindeközben az EU belső felhasználása kisebb mértékben, mintegy 0,5 százalékkal emelkedhet. Mindez a sajttermelés mintegy 1 százalékos növekedését eredményezi, lassítva a jelenlegi trendeket és a tejzsír más tejtermékekben való feldolgozását ösztönözve.

Az előrejelzés szerint 2022-ben a vendéglátóipari korlátozások további enyhítése és a home office egyre nagyobb arányú megszűnése az uniós belső felhasználás mérsékelt, 0,2 százalékos növekedéséhez vezet az export további, várhatóan 3 százalékos emelkedése mellett, amely az uniós sajttermelés 0,8 százalékos növekedését eredményezi.

A sajttermelés növekedése és a rendelkezésre álló korlátozott tejmennyiség az uniós vaj előállításában 1,3 százalékos csökkenést okozott a január-júliusi időszakban. A következő hónapokban a vajtermelés emelkedése várható, miáltal a 2021. évi termelés az előző évhez mérten viszonylag stabilan – 0,1 százalékos növekedést mutatva – alakul.

Fotó: Matey István / Hajdú-Bihari Napló

Az uniós vajár növekedése (2021. január-július: +20,7 százalék) miatt az ár-érzékenyebb piacok csökkentik importjukat, az elmúlt évben rekordmagas uniós export 7 százalékos csökkenését okozva 2021. évben. A sajt felhasználáshoz hasonlóan az EU vajfogyasztásának mintegy 0,6 százalékos emelkedése várható.

Csökkenhet a fogyasztói tej termelése

A fogyasztói tej uniós termelése a 2020. évi rendkívüli növekedést követően várhatóan 0,5 százalékkal csökkenhet a belső kereslet visszaesése következtében. Hasonló trendet követ a joghurt. A joghurt számára az évek során kialakult egy egyre élesedő verseny más friss tejtermékekkel, amelyek számos funkcionális előnnyel is bírnak (például gazdag fehérjében, táplálkozási adalékanyagokban) és amelyekre a fogyasztóknál a joghurt könnyen felcserélhető.

A friss tejtermékek uniós exportjának további, 10 százalékos növekedése várható idén 2020. évhez képest, amely növekedés 2022. évben – a mostani magas növekedési ütem okán – lassulhat. Az uniós fogyasztás a Covid-19 előtti trendhez fog visszatérni, különösen a fogyasztói tej esetében, ahol a 2020. évi trendváltozás átmenetinek bizonyult, 2022. évben 0,5 százalékos csökkenés várható.

Nőhet az Ázsiába irányuló tejporexport

A január-júliusi időszakban az EU sovány tejpor termelése több mint 4 százalékkal maradt el a 2020. évi mennyiségektől a sajttermelés növekedésének következtében. A következő hónapokban a vajtermelés várható növekedésével mérsékelten, 1 százalékkal emelkedhet. Nőtt az EU elsőszámú exportpiacára, Kínába irányuló export, valamint egyebek mellett Indonézia, a Fülöp-szigetek és Jemen felé is, miközben az algériai és nigériai export visszaesett. A növekvő uniós sovány tejpor árak akadályozzák az EU versenyképességét.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink