Jóváhagytak egy innovatív takarmány-adalékanyag forgalmazását az EU-ban

Az innovatív takarmány-adalékanyag csökkenti a tejelő tehenek metánkibocsátását az EU-ban.

A tagállamok ma jóváhagyták egy innovatív takarmány-adalékanyag forgalmazását az EU-ban, a Bizottság javaslatának megfelelően. A 3-nitro-oxi-propanolból álló adalékanyag segít csökkenteni a tehenekből származó metán, egy erős üvegházhatású gáz kibocsátását.

Az innováció kulcsfontosságú a fenntarthatóbb élelmiszer-rendszer felé történő sikeres elmozduláshoz. Az EU továbbra is élen jár az élelmiszer-biztonság biztosításában, miközben alkalmazkodik azokhoz az új technológiákhoz, amelyek fenntarthatóbbá tehetik az élelmiszertermelést. A gazdálkodással összefüggő metánkibocsátás csökkentése kulcsfontosságú az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és a mai jóváhagyás nagyon beszédes példa arra, hogy mit érhetünk el új mezőgazdasági innovációkkal

– mondta Stella Kyriakides , az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

A termék az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szigorú tudományos értékelésén ment keresztül, amely arra a következtetésre jutott, hogy hatékonyan csökkenti a tejelő tehenek metánkibocsátását. Amint a Bizottság elfogadja a határozatot, várhatóan az elkövetkező hónapokban, ez a takarmány-adalékanyag lesz az első ilyen típusú az EU piacán.

Ez az innovatív termék hozzájárul majd az EU mezőgazdaságának zöldebbé tételéhez, valamint a Farmtól asztalig stratégia célkitűzéseihez: a becslések szerint 20-35 százalékkal csökkenti a tejelő tehenek metánkibocsátását anélkül, hogy befolyásolná a termelést. Az erről szóló közlemény szerint használata biztonságos a tehenek és a fogyasztók számára, és nem befolyásolja a tejtermékek minőségét. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja arra a következtetésre jutott, hogy az emberi eredetű metánkibocsátás nagyjából egyharmadát az állatállomány – a trágyából és a gyomor-bél traktusból származó – kibocsátása teszi ki.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink