Bajban a tejtermelő gazdák

Forrás: Somogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert
Ha nem változik a helyzet, akkor megeshet, hogy egy átlag tejtermelőnek már jövőre sem lesz jövedelme. A hazai tejelő állomány drasztikus csökkenésének megelőzése érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács törvénymódosítási javaslatokkal fordult az agrárminiszterhez.

A kukorica ára több mint másfélszeresére emelkedett egy év alatt, a gabonaárak is ilyen mértékben nőttek, a különböző darák jelentősen drágultak. Ehhez képest a termelők öt százalékkal kapnak többet a tejért, mint tavaly. A Tolna megyei tehéntartók helyzete napról napra romlik, írja a Teol.hu.

Drága a takarmány, a különböző darák ára is egyre magasabb és a munkabéren sem lehet spórolni, sorolta az okokat Gamos András, a paks-földespusztai székhelyű Milk-Men Kft. volt ügyvezetője, arra a kérdésre, miért vannak bajban a tejtermelő gazdák.

Minden oldalról a költségek emelkedtek, miközben a tej felvásárlási ára csak nagyon szerényen nőtt. Lassan olyan helyzetben vannak a tehéntartók, mint három évvel ezelőtt, amikor a fővárosba vonultak tiltakozni.

A tej felvásárlási ára jelenleg 113 forint körül van. Ez a nyers tej ár az input költségek drasztikus változása miatt már az idén sem tudja fedezni az emelkedő önköltségeket, mondta Gamos András.

A piaci elemzések azt mutatják, hogy a tejtermelés szűkített önköltsége fél éven belül 15-20 forinttal növekedett a megtermelt tej kilogrammjára vetítve, ami azt jelenti, hogy az átlag önköltség 125 forint fölé emelkedett kilónként. A tej, tejtermékek árának emelése elkerülhetetlen, de ennek hatása csak sokára jelenik meg a termelőknél.

A legnehezebb helyzetben a kistermelők vannak, nekik kevesebb, vagy nincs is tartalékuk, a nagyobb termelők jobban bírják a súrlódásokat. Az a kistermelő, aki eddig azon gondolkodott, hogy abbahagyja az állattartást, annak ez a mostani nehéz helyzet egy újabb igazolás arra, hogy nincs értelme folytatni, tette hozzá Gamos András. Sürgősen kellene intézkednie az agrártárcának, mert a jelenlegi előrejelzés szerint a folyamat megállíthatatlannak tűnik, így napról napra romlik a tejtermelők helyzete.

A Milk-Men Kft.-nél hatvanöten dolgoznak nap mint nap. A többség kint a szabadban, hiszen a telephez 800 hektárnyi szántóterület is tartozik, mely biztosítja az 1700 szarvasmarhának a takarmányt. A megye másik nagy szarvasmarhatelepe Tevelen van, a helyi mezőgazdasági zrt. tulajdonában. Itt négyszázhúsz tehenet gondoznak és 3,2 millió liter tejet értékesítenek éves szinten. Az uniós csatlakozást követően egymilliárd forintot költöttek a tehenészetre. Bár nagyüzemnek számítanak, évekkel ezelőtt csatlakoztak a Régió Milk Szövetkezethez, melynek velük együtt huszonnyolc tagja van, így a feldolgozóval évi tizennégy-tizenöt millió liter tejről tudnak szerződést kötni. Ez jelentősen javítja a tárgyalási esélyeiket, mondta korábban Schweitzer József ágazatvezető.

Az országban összesen hét tejtermelői csoport van, közülük az egyik a már említett paksi cég, a Milk-Men Kft., mely a Dunamelléki Termelői Szövetkezet tagja. Itt összesen harmincegyen próbálnak meg közösen boldogulni, huszonöt kistermelő és hat gazdasági társaság van a tagok között.

A hazai tejelő állomány drasztikus csökkenésének megelőzése érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács törvénymódosítási javaslatokkal fordult az agrárminiszterhez.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink