Ismét lehet pályázni az állattartó telepek fejlesztésének támogatására

Fotó: Kallus György / VG
Február 28-a óta ismét nyitott az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás – mondta Nagy István, agrárminiszter.

Az elmúlt évek támogatásai lehetővé tették, hogy az ágazat behozza több évtizedes lemaradását – mondta Nagy István, a dunaharaszti Ficsor Tehenészetben az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosával, Janusz Wojciechowskival a családi gazdálkodók helyzetéről tartott közös sajtótájékoztatóján. Az állattartás abba a szakaszba lépett, amikor megnyílik a lehetőség a versenyképesség fokozására, a nagyobb szerepvállalásra a hazai és a nemzetközi piacon – emelte ki.

A kormány azért látta szükségét a pályázat újranyitásának, mert az eredetileg 2020 őszén megjelent 360 milliárd forint keretösszegű felhívásra közel 473 milliárd forintnyi igény érkezett. A támogatás összegére vonatkozó feltételek változatlanok,

a vissza nem térítendő támogatás minimális összege célterületenként eltérően 5 és 100 millió forint között változik és maximum 2 milliárd forint lehet.

A támogatást baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, juh-, kecske-, ló- és nyúltartók, valamint méhészek és egyéb gazdasági haszonállattal foglalkozó állattartók vehetik igénybe, főszabályként 50 százalékos támogatásintenzitás mellett új állattartó telepek létrehozására, vagy a meglévő telepek korszerűsítésére.

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosa szerint fontos kérdés, hogy a közös agrárpolitikában mit tudnak ajánlani és javasolni az olyan gazdáknak, mint Ficsor Árpád. Vannak olyan pontok az agrárpolitikában, mint az állatjólét, a génállomány megőrzése, vagy akár a karbongazdálkodás, amelyek támogatást és segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak – mondta.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink