Hol fordul a tejár?

Fotó: Kallus György / Világgazdaság
Az AKI áprilisi tejfelvásárlási átlagára ugyan közel 30 százalékkal az egy évvel korábbi felett volt, de a csúcsot jelentő januári szinttől már 16 százalékkal elmaradt. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője annak jár utána, mi és mikor vethet véget a korrekciós szakasznak.

A piacon járva tudjuk, hogy április óta tovább mérséklődtek a tej felvásárlási árak. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára egy kilogrammra vetítve 188,07 forint volt 2023 áprilisában. Ekkor a nyerstej kiviteli ára 108,52 forint/kilogramm volt, ez azt jelenti, hogy az előző havihoz képest 18 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva pedig 33 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 42 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. A közel 80 forintos különbség ellenére a kivitt mennyiségek emelkedtek.

Forrás: AKI

(1) Már a múlt év utolsó harmadában kezdtek jönni a hírek arról, hogy az olasz azonnali piac komoly esésbe kezdett. A tartósan felfokozott piaci hangulatban ez itthon is megtette a hatását. De mennyi közünk van még az olasz piachoz? Nem árt tisztában lenni azzal, hogy

tavaly nyerstej-exportunknak már csak alig 3 százaléka került arra a piacra. Az olasz piacon egyébként is a német feleslegek levezetése okozta a túlkínálatot.

Pontosabban a német tej rázúdítása az olasz piacra az év végéhez közeledve csak fokozta a tejtermékpiac szűküléséből eredően csökkenő tejipari igény hatását.

Forrás: clal.it

Forrás: KSH

(2) A második tejár-csökkentő tényező az európai és világpiac hatás. A meredek emelkedés után az idei gazdasági évben jelentős visszarendeződés történt a tej és tejtermékek piacán. Az európai piacokon januárban kezdődött az áresés. A jelenség nem szokatlan az év ezen időszakában – különböző mértékben ugyan, de – minden évben lejátszódik. Az év végi ünnepek előtti szállítási megállapodások után a tejfeldolgozók novemberben már készülnek a következő év eleji keresleti gödörre, ekkor már kevesebb azonnali tejet vesznek, inkább a szerződöttekre építenek. Így a spot árak mérséklődnek.

Olyan ez, mint egy hullámvasút. A tavalyi magas árak világszerte növelték a termelési kedvet, a több tej aztán árcsökkenést okozott. A tejtermelés elsősorban az exportőr régiókban nőtt tavaly. Ennek lendülete az első félévben még ki fog tartani. Kína felhalmozott készletei még magasak, ráadásul termelése is nő. Emiatt az első negyedévben még alacsony importtal számolnak, de a második negyedévtől élénkülés várható világpiaci keresletükben.

(3) A tejár-fordulat az április nemzetközi statisztikákban még nem látható. Ennek hátterében a kereslet gyengülése áll. A magas árak és a gazdasági recessziók globálisan szűkítik a piacok keresletét. A mennyiségi visszaesés a világ minden részén érezhető, kivéve az Egyesült Államokat, ahol még szilárd a tejipari termékek iránti kereslet.

Forrás: clal.it

(4) A Rabobank szerint eközben a globális tejtermelés továbbra is növekszik, de veszít lendületéből. A 2022 harmadik negyedévében végződő, öt negyedéven át tartó zsugorodást követően a globális tejtermelés szerény növekedésnek indult, amiben az alacsony bázis hatása is jelentős. A növekedés az EU és az Egyesült Államok bővülő tejhozamainak tulajdonítható, míg Óceániában és Dél-Amerikában továbbra is alacsonyabb a termelés 2023 első félévében. A szélsőséges időjárás Dél-Amerikában, Kínában, Európában és Ausztráliában is beüthet a harmadik negyedévre, ami még a ráfordítási költségek mérséklődése ellenére is állatállomány-csökkenést, így tejtermelés-kiesést okozhat.

(5) Brazília második kukoricatermésével kapcsolatos optimizmus, valamint a nagy orosz gabonaexport, az Oroszország és Ukrajna közötti gabonafolyosó-megállapodás megújítása, a jó közelgő EU-termés és a felgyorsult amerikai kukoricavetés is csökkenti még az árakat. A megfizethetőbb takarmány némi megkönnyebbülést jelent a tejtermelőknek.

Mi körvonalazódik ebből?

A fenti grafikonon már látható, hogy az olasz spotárak már másfél hónapja felfelé araszolnak.

Igen sok múlik az önköltség és a felvásárlási árak csökkenése közötti ütemkülönbségen. A takarmánygondok miatt már a tavalyi évben is a tejtermelő telepek 3,5 százaléka húzta le a rolót Magyarországon (a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adata).

Arra számítok, hogy a tejár-csökkenés már elérte mélypontját, némi oldalazás után emelkedés következik, ami a kereslet élénkülésébe fog kapaszkodni. Ez utóbbi pedig a fogyasztói árcsökkenések révén fog lassan érzékelhetővé válni.

Forrás: KSH *2022-ig 140-175 grammos csomagolásonkénti ár

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink