Gyorsuló ütemben drágul a nyerstej

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe
Januárban még 2, májusban 7, szeptemberben pedig már 10 százalékos volt a nyerstej országos felvásárlásának éves növekedése – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet adataiból. Az áremelkedés már látszik az átadási és a fogyasztói árakban is, de a termékpályán előre haladva egyre kisebb mértékben.

A nyerstej termelői átlagára kilogrammra vetítve 112,65 forint volt idén szeptemberben – közölte legfrissebb piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A fehérjetartalom 0,09 és a zsírtartalom 0,17 százalékpontos javulása, valamint az alapár 1 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára a múlt hónapban 3 százalékkal nőtt augusztusihoz képest, és

10 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A nyerstej felvásárlása idén szeptemberben az előző havi mennyiségnél 3 százalékkal kevesebb, míg a 2020. szeptemberinél 4 százalékkal több volt. A kiviteli ár 123,97 forint/kilogramm volt a múlt hónapban, az előző havihoz képest 8 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 14 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 10 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. A nyerstej-export szeptemberben 5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az AKI adatai szerint éves alapon ennél mérsékeltebb volt a feldolgozói átadási árak növekedése:

a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a gyümölcsös joghurt (+6 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+4 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej, a kefir és a tejföl (egyaránt +3 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (egyaránt +2 százalék), a tehéntúró, az ömlesztett sajt és a natúr joghurt (egyaránt +1 százalék) feldolgozói értékesítési ára, a trappista sajté, az adagolt vajé és a vajkrémé stagnált. A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (+4 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (+3 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej fogyasztói ára, míg az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tejé stagnált.

Eközben a nyerstej termelői ára – nemzeti valutában kifejezve – az USA-ban 5 százalékkal csökkent, míg az Európai Unióban 10 százalékkal nőtt 2021 augusztusában az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára a 41. héten egy év alatt 41 százalékkal, a teljes tejporé 25 százalékkal, a cheddar sajté 15 százalékkal, a sovány tejporé 10 százalékkal emelkedett. Új-Zélandon június–augusztusi időszakban 2,4 százalékkal csökkent a tejtermelés az előző év azonos időszakához képest.

A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 16–42. hét között 37 százalékkal 44,5 euró/100 kilogrammra nőtt. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 16–36. hét között 30 százalékkal nőtt, majd nem változott jelentősen, a 41. héten 45 euró/100 kilogramm volt. Az olaszországi Veronában a nyerstej spot piaci ára október 18-án áfa nélkül, szállítási költséggel 44,5 euró/100 kilogramm, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 46,5 euró/100 kilogramm, a fölözötté 28,5 euró/100 kilogramm, a tejszíné 267 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 267,5 euró/100 kilogramm volt.

A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkoztatva. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejporjegyzései alapján határoznak meg. Ezek alapján a zsírérték 17 százalékkal, a fehérjeérték 30 százalékkal nőtt, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 25 százalékkal volt magasabb 2021 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink