Galambvágóhíd épül Görbeházán

Fotó: Fekete István
A sokszínű agrártermelési szerkezet megőrzése agrárkormányzati cél, és ezt szolgálja például a görbeházi galambvágóhíd és feldolgozó üzem – mondta Nagy István agrárminiszter a létesítmény alapkőletételén.

Nagy István arra emlékeztetett, hogy 2018 decemberében hirdették meg a „Szárnyaló gazdaság” Nemzeti Húsgalamb Programot, mely komoly fellendülést jelentett az egész ágazat számára. Emellett további pályázati programokat is kidolgoztak a húsgalamb-termékpálya fejlesztésére, az egységes árualap megerősítése érdekében.

Az agrártárca 2019 óta a haszongalamb vásárlásához is nyújt hozzájárulást, évi mintegy 50 millió forint összegben.

Az elmúlt három évben több mint 25 ezer húsgalamb vásárlásához csaknem 140 millió forint támogatást ítéltek oda.

A pályázatot idén is meghirdetik, a kérelmeket 2022. április 1.-8. közötti időszakban lehet majd benyújtani – jelentette be Nagy István. Az elért eredményeket mutatja, hogy nőtt a rendszeres értékesítéshez szükséges árualap és több fővárosi áruházban már kapható húsgalamb, illetve számos étterem étlapján megtalálhatók a szárnyasból készült különleges, ínyenc fogások.

A miniszter kiemelte, a Görbeházi Galamb Tenyészcentrum vágóhídja és feldolgozóüzeme a Vidékfejlesztési Program segítségével valósulhat meg, a beruházás összértéke pedig csaknem félmilliárd forint. A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar agrárium számára minden egyes beruházás értéknövelő és értékteremtő erővel bír. Egyrészt, mert ezzel hozzájárulnak sok ezer magyar család megélhetéséhez, a vidék népességmegtartó erejéhez, illetve a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar további erősödéséhez. Másrészt a fejlesztések és az innovációk révén megőrizhetjük és megújíthatjuk az agráriumhoz kötődő gazdag hagyományainkat, a tapasztalatokra és szakmai tudásra épülő szellemi örökségünket – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Ajánlataink