Fél évig nyitott a kamat- és költségmentes hitel a sertéstartóknak

Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra
A sertéságazat számára nyújtott intézkedéscsomag újabb eleme válik elérhetővé, amivel az agrártárca enyhíteni kívánja a sertéspiaci nehézségeket. Az erre vonatkozó miniszteri rendelet már megjelent.

A sertéstartók számára az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Konstrukció és az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében 2022. január 1. és 2022 június 30. között újonnan felvett hitelekhez 100 százalékos mértékű kamat-, kezességi díjtámogatást, valamint a hitelek megkötésével-, fenntartásával kapcsolatban felmerülő, előre meghatározott költségek 100%-ára vonatkozó költségtámogatást nyújt az Agrárminisztérium. A tárca közlése szerint a hitelkérelmeket a KAVOSZ koordinálásában működő regisztráló irodákban lehet benyújtani, előreláthatóan január első hetének második felétől.

A 100 százalékos támogatásban részesíthető hitel összege a vállalkozás tenyészetében lévő állatok számához igazodik, számított átlagos állategységenként legfeljebb 500 000 forint. A támogatással az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel esetében a KKV minősítésnek megfelelő vállalkozások maximum 200 millió forint összegű, 3 éves lejáratú, míg az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében a nagyvállalatok és a KKV-k maximum 150 millió forint összegű, 6 éves futamidejű, azokon belül 3 éves türelmi idejű kamat- és költségmentes forgóeszköz hitelhez juthatnak. A hitelekkel kapcsolatos részletes információ a www.kavosz.hu és a www.mfb.hu oldalon található.

Az uniós tagállamok, Magyarországot is beleértve fél éven belül decemberben harmadszor kértek beavatkozást a sertéspiaci válság miatt az Európai Bizottságtól, amely nem kívánt az üggyel foglalkozni. Az ülésen résztvevő Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára közösségi oldalán közzétett bejegyzésében közölte, hogy az összes hozzászóló tagállam aggályairól és nehézségeiről adott számot, ami azt igazolja, hogy tényleg komoly baj van a sertéságazatban, ami az uniós tagállamok többségét érinti.