Az elmúlt évben élősúlyban 727 ezer tonna baromfit vágtak le Magyarországon, ami közel 8 százalékkal haladja meg a 2020-as adatot – írja baromfipiaci összefoglalójában az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Ebből a vágócsirke 484 ezer tonnát tett ki, 4 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi mennyiséget, a vágópulyka 8,1 százalékkal visszaesve, 95 ezer tonnát.
Az exportról egyelőre csak az első tizenegy hónap KSH-adatai állnak rendelkezésre, ezek alapján Magyarországon a baromfihúsok exportja 25 százalékkal, csaknem 245 ezer tonnára emelkedett az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Ezen belül a csirkehús kivitele 13 százalékkal, 130 ezer tonnára, a pulykahúsé 23 százalékkal, 33 ezer tonnára nőtt. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (33 ezer tonna), Németország (25 ezer tonna), Bulgária (25 ezer tonna), Szlovákia (19 ezer tonna) és Ausztria (18 ezer tonna) voltak.
A baromfihúsimport eközben 15 százalékkal, 63 ezer tonnára csökkent. A csirkehús behozatala 8 százalékkal 48 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 42 százalékkal 3 ezer tonnára mérséklődött. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (22 ezer tonna), Romániából (15 ezer tonna), Hollandiából (8 ezer tonna) és Ausztriából (7 ezer tonna) érkezett.
Az AKI adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 31 százalékkal, kilogrammonként 333 forintra, a vágópulykáé 29 százalékkal 457 forintra emelkedett 2022 első öt hetében a 2021. év azonos időszakához képest.
Az Európai Bizottság adatai szerint 219 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2022 első öt hetében, ami 18 százalékos növekedést jelent az előző évihez viszonyítva. A magyarországi ár 21 százalékkal 613 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.
A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 23 százalékkal kilónként 1358 forintra, a csontos csirkemellé 42 százalékkal, 1021 forintra nőtt, a csirkemell (összesen) ára 26 százalékkal 1337 forintra emelkedett.
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) 2022 januárjában megjelent előrejelése szerint az USA csirkehústermelése 3,3 százalékkal emelkedhet 2022 első negyedévében, míg pulykahúst-előállítása stagnálhat 2021 azonos időszakához képest. Éves szinten a csirkehúsok termelése 1,6 százalékkal, míg a pulykahúsé közel 1 százalékkal nőhet 2022-ben az előző évihez viszonyítva. Az USA csirke- és pulykahúsexportja 2022 első negyedévében egyaránt stagnálhat az előző év első negyedévéhez képest. Az egy főre jutó csirkehúsfogyasztás az előzetes várakozások alapján két százalékkal lehet több, míg a pulykahúsfogyasztás várhatóan stagnálni fog a megfigyelt időszakban.
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 11,7 százalékkal 1405 ezer tonnára csökkent 2021 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva, a közösség baromfihúsimportja pedig 0,8 százalékkal, 482 ezer tonnára emelkedett ugyanekkor.