Madárinfluenzától mentes státuszba sorolták Magyarországot

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe
Magyarország visszanyerte a magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hivatalosan is bejelentette az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH), hogy Magyarország mentes a magas patogenitású madárinfluenzától. A kedvező besorolás visszamenőleg, június 28-tól érvényes, tehát: az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében.

Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket.

A mentesség visszanyerése nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen – figyelmeztetett a Nébih. A vírus vadon élő madarakban továbbra is jelen van, így nagy a veszélye annak, hogy újból megjelenik a baromfiállományokban is. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket, így minimálisra csökkentve a baromfik vadon élő madarakkal történő direkt vagy indirekt kontaktusát.

Jelenleg is országszerte érvényesek a fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen történő etetést és itatást előíró rendelkezések. A takarmányt és alomanyagot zárt helyen szükséges tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink