Éves szinten húszszázalékos a tej felvásárlási árának emelkedése

Forrás: Shutterstock
Az uniós átlaghoz hasonlóan Magyarországon is 20 százalékkal nőtt a nyerstej termelői ára, míg az exportpiaci sport ár 32 százalékkal volt magasabb februárban, mint egy éve.

A nyerstej országos termelői átlagára februárban 132,9 forint volt kilogrammonként, ami – a fehérjetartalom 0,02, a zsírtartalom 0,04 százalékpontos romlása, valamint az alapár 4 százalékos emelkedése mellett – azt jelenti, hogy 3 százalékkal nőtt a 2022. januárihoz képest, 20 százalékkal pedig meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az EU-ban – igaz, januári adatok alapján – szintén 20 százalékkal drágult a nyerstej. Idén februárban 6 százalékkal kevesebb nyerstejet vásároltak, mint az előző hónapban, a 2021. februárihoz képest viszont 2 százalékkal nagyobb volt a termelőktől elszállított tej mennyisége.

Az egy kilogrammra vetített exportár 148,83 forint volt februárban, a januárihoz képest 3 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva pedig 32 százalékkal emelkedett.

Az export most jól fizetett: a kiviteli ár 12 százalékkal haladta meg a termelői átlagárat.

Az AKI adatai szerint ennek ellenére a nyerstej kiszállítása az utolsó téli hónapban 19 százalékkal csökkent a tavaly februári mennyiséghez képest. A termelői árak emelkedése megjelent a feldolgozói átadási árakban is. Az AKI-hoz érkező adatok szerint februárban az egy évvel korábbihoz képest a hazai előállítású tejtermékek közül a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tej és a trappista sajt feldolgozói értékesítési ára egyaránt 20, a 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé és a kefiré 19-19, a natúr joghurté 18, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss és tartós tejé, valamint a gyümölcsös joghurté egyaránt 17, az adagolt vajé, a tejfölé és a tehéntúróé 15-15, az ömlesztett sajté 2, a natúr vajkrémé pedig szintén 2 százalékkal nőtt.

A fogyasztói árakban is nagy volt az elmozdulás.

A KSH szerint februárban éves alapon a trappista sajt 25, a 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej 17, a 2,8 százalékos ESL-tej 13, míg a 2,8 százalékos UHT (tartós) dobozos tej bolti ára 6 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt évtized összességében előrelépést hozott a tejágazatban. Az agrártárca adatai szerint – amelyekről Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztési államtitkár egy közelmúltban tartott konferencián számolt be – a tejtermelés 2010 óta 27, a tejhasznú tehén állománya 1,5, míg a tehenenkénti átlagos tejhozam 25 százalékkal emelkedett. Magyarország önellátottsága tejből és tejtermékekből már megközelíti a 100 százalékot. Ugyancsak jelentős változás, hogy a magyar folyadéktejek kiskereskedelmi részaránya a 2014-es 45-ről 95 százalékra emelkedett.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink