Egymilliárdos tehenészeti beruházás Törökszentmiklóson

Fotó: Pelsőczy Csaba
Az agrár-és élemiszeripar ma a legnagyobb perspektívával rendelkező, legbiztosabb ágazat – hangoztatta az agrárminiszter a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.) korszerű szarvasmarha telepének átadása előtti sajtótájékoztatón.

 

A szemünk előtt születik újjá a magyar mezőgazdaság – jelentette ki az eseményen Nagy István. A miniszter arról is beszélt, hogy a 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrással együtt 2021-2027 között vidékfejlesztésre összesen rendelkezésre álló 4265 milliárd forint felhasználásával a cél az agrárium és élelmiszertermelés teljes modernizációja a cél. Mint mondta, csak a jelenlegi kétéves átmeneti időszakra 1529 milliárd forint új forrást biztosít a kormány, ebből már tavaly több mint 1100 milliárd forint összegben írtak ki pályázati felhívásokat az agrárium és a vidéki élet szereplői számára.

A fejlesztésekkel megnyitják az utat a versenyképességet, a hatékonyságnövelést és a gazdaság dinamizalását szolgáló értékteremtő fejlesztések előtt, mint amilyen a TM Zrt. mostani beruházása is – mondta.

Az agrárminiszter felhívta a figyelmet, hogy február 28-tól újból pályázható az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás. Számos kihívás csökkenti a termelési felületet, és helyez egyre nagyobb felelősséget a még termelők vállára – közölte, megjegyezve: ez teher, de egyben óriási lehetőség is.

Horváth László, a L.A.C. Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: nemrég adták át a vállalat új, innovatív tejüzemét is, amely a Nagyvállalati támogatási programból kapott pénzügyi segítséget. Ezzel a cég egyedülálló komplexumot hozott létre. Kitért arra, hogy a L.A.C. Holding cégcsoport tagvállalata, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. a szenttamási tejgazdaság szomszédságába költöztette tehenészeti telepét. Elmondta, hogy automatizált robottechnikát alkalmazó fejési rendszer épült ki, amely a hibalehetőségek minimalizálása mellett a jószágok közérzetének javításában is jelentős szerepet játszik. Hozzátette: hogy az új telep infrastrukturális és logisztikai fejlődést tesz lehetővé és a szenttamási tejüzemmel szorosan együttműködve saját márkanévvel – Szenttamási tej – állítanak elő magas minőségű terméket.

Tacopulosz Péter, a TM Zrt. vezérigazgatója, cégvezető az MTI-nek elmondta: a vállalat a mintegy egymilliárd forintos beruházás megvalósítására több mint 445 millió forint támogatást nyert a szarvasmarha telepek korszerűsítésére benyújtott pályázaton. Az állatjóléti körülményeket trágyakihúzók, önitatók, hátvakarók és vízágyas matracok biztosítják. Az átlag 485 Holstein fríz tejelő tehénnel és annak szaporulatával rendelkező állományuk éves szinten 4 millió liter tej termelésére képes. A TM Zrt. a L.A.C-cégcsoporthoz tartozik, amely a kunsági hagyományokra építve lett mára a térség legnagyobb mezőgazdasági vállalata.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink