Csökken az ukrán tejtermelés, rekordon a tejtermék árak

Nő az országban a magasabb minőségű, feldolgozott tejtermékek iránti kereslet – itt egy piaci rés, mert az ukrán tejtermelés jelentős része még mindig a háztartásokban valósul meg, gyengébb minőségben.

Ukrajnában folytatódott a tejtermelés visszaesése a 2020/21-es gazdasági évben, a tejelő tehénállomány csökkenése miatt. Bár a hatékony ipari gazdaságok száma növekszik (jelenlegi arányuk 25 százalék), de a tej nagy részét még mindig a kevésbé hatékony háztartások termelik – mutat rá az USDA.

Közben a nyerstej felvásárlási ára 2020/21-ben jelentősen nőtt. Ez részben a magas energiaköltségeknek volt a következménye, ami a tejtermelés költségeinek növekedéséhez vezetett. Emellett a feldolgozott termékek árai is minden idők legmagasabb szintjére szöktek.

Idén Ukrajna várhatóan csökkenti az energiaigényes vaj és zsírmentes szárított tej termelését és exportját, és a rendelkezésre álló nyerstejet a sajt és a tejet tartalmazó termékek felé irányítja át. A COVID-19 terjedése korlátozott negatív hatással járt. A magasabb rendelkezésre álló jövedelmek a prémium tejtermékek, különösen a sajtok behozatalának folyamatos növekedéséhez vezettek.

Az USDA előrejelzése szerint Ukrajna a jelen gazdasági évben is nettó tejtermék-importőr marad. Az import előreláthatóan tovább nő úgy a prémium, mint a tömegtermékek esetébe, miközben az ország meglehetősen jelentős tejtermék exportja továbbra is fennmarad. Mindez annak fejleménye, hogy nő az országban a feldolgozott jobb minőségű termékek iránti kereslet, miközben az ukránok a gyengébb oka a növekvő feldolgozott tejtermékek iránti hazai kereslet, valamint ukrán háztartásokból származó tejtermelés gyengébb minőségű.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink